Европейската зелена партия може да предприеме съдебни действия срещу Европейската комисия заради намерението й да обяви ядрената енергия и природния газ за устойчиви енергийни източници, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

"Ние, от Европейските Зелени, обмисляме да дадем ЕК на Съда на ЕС заради намерението й да обяви инвестициите в газови и атомни електроцентрали за устойчиви и щадящи климата", казва в интервю за германското издание "Велт" заместник-председателят на партията Томас Вайц. 

Според него "Европейската комисия е наясно, че предложението й може да бъде оспорено в съда и че то не почива на особено солидна основа."

"Възнамеряваме да мобилизираме срещу тези намерения и мнозинство в Европейския парламент", заявява Вайц.

Според предложението инвестициите в атомни електроцентрали ще се броят за "зелени", ако при тях са използвани най-новите технологични стандарти и ако включват конкретен план за изхвърлянето на ядрените отпадъци, който да може да влезе в сила най-късно до 2050 г.

Привържениците на плана твърдят, че като по-чист източник от въглищата и други варианти газовите централи помагат на икономиките да изминат пътя към екологично устойчиво бъдеще. Ядрената енергия пък ще бъде обявена за "зелена", защото не отделя никакви парникови газове.

Противниците на плана обаче твърдят, че дългосрочните рискове от радиоактивните отпадъци са по-важни от липсата на въглероден диоксид в краткосрочен план, отбелязва ДПА.

Очаква се последната действаща атомна електроцентрала в Германия да бъде извадена от експлоатация до края на годината.

Други европейски икономики, по-конкретно Франция, продължават да са силно зависими от ядрената енергия.