Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Ако искаме дългосрочно да понижим цените на пазара за електроенергия, трябва да сме енергийно по-независими. Можем да го постигнем само с повече инвестиции във възобновяеми източници и нисковъгледродна енергия като ядрената.“

Това заяви словенският министър на инфраструктурата Йерней Въртовец в края на „Съвет „Транспорт, телекомуникации и енергетика“ (формат „Енергетика“) в Брюксел. До края на година Словения е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Няма доказателства, че европейският енергиен пазар не функционира нормално, изтъкна Вътровец. Той дори е помогнал срещу допълнителното повишаване на цените на енергията, изтъкна Въртовец. Това е най-важното заключение от представената пред Съвета предварителна оценка на ACER – Европейската агенция за сътрудничество между регулаторите на енергия.

Няколко страни са поискали ACER да разшири анализа си, за да включи в него подобряването на взаимната свързаност, както и да се види, че има гаранции за дългосрочните инвестиции. 

Макар цените на енергията да са паднали през октомври, те ще останат високи до пролетта, предупреди еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон. Някои от страните от ЕС са представили идеи за справяне с този проблем.

По думите й докладът на ACER посочва, че цените на енергията по сегашния модел, където се купуват и използват предимно най-евтините енергии, е най-добрият вариант за домакинствата и бизнеса. На срещата обаче е заявено, че ЕС трябва да увеличи броя на хранилищата за гориво и интерконекторите.

Поскъпването на газа не засяга еднакво всички страни членки. Тези, в чийто енергиен микс той има по-малък дял и където интерконекторите са по-добри, имат по-устойчиви пазари на електроенергия. Окончателната оценка на Европейската агенция ще бъде огласена през април.

Министрите обсъдиха и напредъка по пакета „Подготвени за цел 55“. Той предвижда намаляване до 2030 г. с 55 на сто на вредните емисии в сравнение с нивото от 1990 г.

Става дума за напредъка най-вече по ревизията на директивите за енергийната ефективност и за насърчаване използването на енергията от възобновяеми източници. И двете са от компетенцията на министрите на енергетиката.

„България призовава ЕК да представи възможно най-скоро проект на допълващ делегиран акт по таксономията, който да включва ядрената енергия и природния газ. Забавянето, непредставянето или невключването на двата сектора може да доведе до инвестиционна несигурност и нарушаване на принципа за технологична неутралност.“

Това заяви по време на заседанието Иванка Ташева – зам. - постоянен представител на България в ЕС, която ръководи нашата делегация.

(Таксономията на ЕС е система за класификация, която установява списък на екологично устойчиви икономически дейности – б.р.)

Ташева високо оцени публикуваната от ACER предварителна оценка на високите енергийни цени в ЕС и навременното представяне на годишния доклад с резултатите от мониторинга на вътрешните пазари на електроенергия и природен газ за 2020 г.

„Българското правителство вече предприе мерки за компенсиране, като предоставя 110 лева на киловатчас за изразходвана енергия за октомври и ноември 2021 г. Мярката в някои от случаите е ключова за незатваряне на производства“, изтъкна тя.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.