Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съдебно жури в САЩ призна основателката на биотехнологичната компания "Теранос" Елизабет Холмс за виновна по 4 от повдигнатите й 11 обвинения, включително измама и заговор, предадоха световните агенции.

Холмс беше призната за виновна, че е измамила инвеститори да повярват, че нейната компания е разработила революционно медицинско устройство, което може да открива множество заболявания чрез вземане на проба от няколко капки кръв. Оказа се, че демонстрациите са фалшиви и изследванията са се правили със стандартен лабораторен кит.

Тя обаче беше оправдана по обвинения, че е измамила пациенти, платили за тестовете на "Теранос".

Прокуратурата описа 37-годишната Холмс като шарлатанка, обсебена от мания за слава и богатство.

По време на процеса подсъдимата описа себе си като визионер и пионер в доминирания от мъже технологичен свят на Силициевата долина. Тя каза, че е била емоционално и сексуално малтретирана от бившия си любовник и бизнес партньор Съни Балуани.

Холмс се прочу, след като основа "Теранос" през 2003 г. на 19-годишна възраст. Тя привлече богати инвеститори за своя проект, а през 2015 г. благосъстоянието й беше оценено от сп. "Форбс" на около 4,5 милиарда долара.

"Теранос" рухна след разкриването на потенциално опасни нередности в технологиите на компанията. 

През 2018 г. срещу Холмс бяха повдигнати обвинения, както и срещу Балуани, който също не се признава за виновен и предстои да бъде съден. Холмс може да получи десетки години затвор за обвиненията, по които е призната за виновна.

БТА

Коментари

.....

Не кит, а комплект. Жалко за мадамата, отиде си бадева.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.