Тръгва ли един бизнес от раз? А може ли да оцелее след като мине една определена граница? Завръща ли се производството на ръка? Саша Вълчева е минала през всичко нужно, за да даде отговори на тези въпроси.

През 2016 г. Саша е в Глазгоу, Обединеното кралство, където работи върху магистратурата си като нутриционист. Вече е завършила молекулярна биология в България. Правенето на козметика започва като хоби, а правенето на сапуни идва малко след това - като естествено продължение.

Хобито бързо се превръща в страст, и скоро приятели я убеждават да продава продуктите си. Ръчните сапуни бързо получават успех във Великобритания, но същата година тя се връща в България - и не е много сигурна, че правените на ръка продукти ще са успешни и у нас.

"Още не беше навлязла хендмейд културата в България", обяснява тя.

В България става отново работник - в магазин за биокозметика. Влага много енергия в тази работа.

"Мислех, че тази енергия трябва да се вложи в нещо, което си е мое. То е лично мое и си ме чака."

В крайна сметка през 2019 г. Саша се отдава напълно на бизнеса - и Sasha Naturals започва да се превръща в това, което е днес.

По-добър ли е ръчният сапун?

Да, по много причини. Но не задължително очевидните.

В сапуните си Саша използва естествени етерични масла и различни билки за аромат, включително от не най-известните български. Но подчертава, че не е по крайностите - все пак е човек на науката:

"Не искам да казвам, че щом нещо е натурално, е хубаво. На мен ми харесват етеричните масла, билките, които слагам, но това не значи, че има нещо лошо в изкуствените аромати."

Най-важната характеристика на сапуните ѝ е, че не изсушават кожата. Вдъхновението е лично - и моята кожа е много суха, признава тя.

Няма как да пропуснем и кратка лекция за сапуна. Някои неща може би ги знаем - ако не бабите, прабабите ни са правили сапун - но "купешките" от магазина не се произвеждат точно по същия начин.

Твърдите масла се разтапят и се инфузират с дива коприва (горе). Замразеното козе мляко се смесва със запарка от коприва и се полива със сода каустик.

Мастни киселини и основи - това е реакцията, която създава сапуна. При правилната рецепта основата - сода каустик - се неутрализира.

Содата каустик се разтваря във вода, бира, козе мляко, кисело мляко - те дават различен характер на пяната. 

Мазнините се разтапят. Когато тези две фази изстинат, се смесват и бъркат, докато вече не могат да се разделят. Тогава се добавят и етеричните масла, които създават аромата.

Следят се изрядно температурите на двата разтвора (горе). После се смесват и изливат в калъпи.

Налива се в калъпи и след 24 часа вече е втвърден, но трябва да зрее от 4 до 6 седмици, за да се изпари водата и да щади кожата, обяснява Саша.

При масовото производство се пропусксат два ключови елемента на популярните сапуни - пенливите вещества (защото потребителят вижда много пяна и си мисли, че сапунът чисти повече) и изваждането на глицерина. 

Саша в лабораторията - опакова готови сапуни.

Този страничен продукт от реакцията на "осапунване" привлича влага към себе и към нашата кожа. Извлича се, защото е ценен - ключов е за овлажняващите лосиони и кремове. На практика големите производители разбиват един продукт в два и така ни продават повече.

Саша оставя глицерина, не слага пенливи съставки, ползва екологични продукти - задължително се избягва палмовото масло, което не е проблем като качества, но като произход и добив. Това си има и своята цена - ръчният сапун трябва да се държи на сухо място, защото при влага може да се стопи по-бързо, препоръчва се да се ползва с гъба за баня. Но качеството според нея и според клиентите ѝ си струва.

Външният вид продава... с контраст

На пазара е пълно с шарени сапуни и на пръв поглед някой би могъл да нарече Sasha Naturals грозновати. Естественият процес води до леко размити цветове в жълтеникави, оранжеви и кафяви тонове.

Част от вече опакованите продукти.

Но те си имат своя чар и текстура, за да компенсират този дребен недостатък, а и сапуните се предлагат опаковани в плат или биоразградимо фолио.

Платът е в красиви и по-ярки цветове, без да е натрапчиво шарен, и идеята му е да може да бъде върнат обратно и използван отново, за да бъде цикълът напълно затворен. Това обаче е предизвикателство, особено по време на пандемията.

И още няколко вида...

Биоразградимото фолио пък е дело на стартъпа на българи Lam'on и се произвежда на базата на полилактозна киселина, извлечена от... царевица.

В добавка към всичко това всеки продаден сапун води до дарение от Саша и едно засадено дърво по проекта на Gorata.bg, откъдето досега са посели над 1,4 млн. фиданки у нас. 

Пандемията има смесен ефект

Подобно на някои от другите бизнеси, които ви показахме в проекта ни "Малък бизнес, голям успех", и Sasha Naturals отбелязва смесен ефект от световната пандемия.  

"Когато погледнах назад, установих, че не съм имала толкова голям спад, какъвто очаквах. Беше зле април, но лятото хората се отпуснаха."

Това обаче се смесва с друго предизвикателство - в началото на пандемията Саша е бременна в третия месец. Покрай детето така и не усетила лично промените в социалния живот, които останалите изпитваме.

Саша на Базара на изкуството.

Според Саша има и друг малък добър ефект като цяло върху бизнеса:

"Хората се научиха, че онлайн трябва да имат присъствие задължително."

Sasha Naturals съществува само онлайн, но тя се надява в бъдеще да има и физически магазин. За сметка на това сапуните ѝ могат да бъдат открити не само на сайта, но и в немалко магазини в страната.

Саша на базар за ръчни стоки във Велико Търново.

Саша се появява и на множество базари, на които вижда други свои колеги - не в сапуните, но в ръчната изработка. Дълго обаче те не се осъществяват заради мерките.

"В много аспекти се връщаме малко в миналото. Има страхотни творци по тези базари. Хора, които изработват неща от кожа, от стъкло. Да работи човек с ръцете си е изключително важно", казва тя.

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).