Българското Министерство на външните работи заклейми ликвидирането от руския Върховен съд на "Международен мемориал" - организацията, изучаваща сталинския терор и изобщо репресиите в СССР. Но така, че малко хора да видя реакцията - в туит на английски език.

 

България се присъединява към Жозеп Борел и осъжда решението на Върховния съд на Русия да ликвидира международната обществена организация „Международен мемориал“, която играе важна роля за съхранението на паметта за политическите репресии и нарушаването на правата на човека, гласи преводът на съобщението.

Туитът е споделен само два пъти и е харесан 12 пъти.

Преди дни съдът в Петрозаводск - столицата на руската авнотомна република Карелия, увеличи от 13 на 15 години лагер присъдата на историка Юрий Дмитриев. Той е председател на клона на "Мемориал" в Карелия и се прочу с това, че разкри масови гробове на над 7000 души в местността Сандармох. Сред убитите там са най-малко 4-ма българи. Дмитриев бе осъден по скалъпени  обвинения в педофилия.

Пълното име на организацията е Международно историческо-просветителско, благотворително и правозащитно общество „Мемориал“. Създадена е на 28 януари 1989 г., в разгара на предприетата от Михаил Горбачов перестройка. Първи неин председател е знаменитият дисидент академик Андрей Сахаров. Членове са били личности като писателите Анатолий Рибаков и Алес Адамович, поетите Булат Окуджава и Евгений Евтушенко, учените историци Рой Медведев и Юрий Афанасиев, правозащитничката Елена Бонер (съпруга на Андрей Сахаров) и други.

Първоначалната идея на „Мемориал“ е да проучва сталинските репресии. В годините на гласността най-после бе казано всичко или почти всичко за чудовищния им размах и огромното количество жертви, включително тези от чужбина. Сред тези жертви има и десетки, ако не и стотици българи. Това са както етнически българи, обитавали Бесарабия, така и наши сънародници, емигрирали в СССР по политически причини през 20-те и 30-те г. на ХХ век.