Лидерът на СДСМ Димитър Ковачевски, който вчера получи мандат да състави новото правителство на Република Северна Македония, заяви, че планира да представи своя кабинет по-рано от предвиденото в конституцията, предаде МИА.
В интервю за Канал 5 Ковачевски подчерта, че се надява да представи състава на правителството още на 10-11 януари. Той посочи, че централен фокус ще бъде принципът на отговорността.


"За мен технократският модел на управление значи система на заслуги, при която всеки, който върши определена държавна функция, трябва отговорно и честно да изпълнява своите задачи в съответствие с поставените цели. Всеки, чрез личен пример, трябва да работи в интереса на гражданите и да бъде държан отговорен при бездействие", каза Ковачевски.


Той добави, че новото правителство ще се съсредоточи върху силен ангажимент по отношение на икономическите реформи и справянето с най-належащите въпроси, сред които предизвикателствата на глобалната енергийна криза, борбата срещу корупцията, върховенството на закона. 

По-рано Ковачевски заяви, че с България неговото правителство ще си говори - основно за бъдещето, не за историята.

"И аз казвам, че историята не може да бъде единственото нещо, за което да разговаряме с България. Трябва да говорим за бъдещето. Бъдеще, претворено в инвестиционни и инфраструктурни проекти, икономическо и културно сътрудничество. Това ще сближи гражданите и ще донесе икономически ползи за тях чрез засиленото икономическо сътрудничество", заяви в интервю за македонската телевизия Сител той.