Първата обикновена и рутинна протоколна среща на новата ни външна министърка Теодора Генчовска приключи с дипломатически гаф - час след като прие на куртоазен разговор посланичката на Черна гора, тази държава въведе нови строги ограничения за влизането на българи в страната, а МВнР не реагира на това по никакъв начин: напротив, дипломатическото ведомство излъчи две нелепи прессъобщения.

Всичко започна с рутинно съобщение, че министър Генчовска е приела черногорската посланичка Снежана Радович по повод приключването на мандата й у нас. Освен че в заглавието имаше явна грешка - Черна гора бе изписана с главно "Г", текстът обясняваше колко отлични са двустранните отношения и как трябва да бъдат развити още, например с подобряване на транспортните връзки, които в момента почти липсват.

Явно от МВнР четат Клуб Z, защото 20 минути след публикацията ни си оправиха грешката в челното заглавие на сайта.

Черна гора се пише с малко "г", но това явно не е ясно за пресцентъра на МВнР.

„България и Черна гора  са приятелски страни, които се радват на добро и надеждно двустранно сътрудничество“,  е цитирана новата министърка.

Впечатление от снимките на срещата прави, че на нея от българска страна присъстват референтът за страната Сергей Андреев и служител на пресцентъра, но липсват по-опитни дипломати като директорката на дирекция "Югоизточна Европа" Ваня Малакова например, което е критично важно, особено при ситуацията, в която Генчовска бе принудена от премиера да си уволни политическия кабинет, пълен с пенсионирани сътрудници на комунистическите тайни служби.

На това вероятно се дължи и липсата на реакция на МВнР на решението на Черна гора, обявено час по-късно от българското МВнР, че страната въвежда нови утежняващи изисквания към влизащите български граждани.

Освен зелен сертификат, българите трябва да представят и "отрицателен резултат от PCR тест, проведен в рамките на 72 часа, считано от момента на влизане в Черна гора". 

На въпрос на Клуб Z как влизащите българи ще представят отрицателен резултат от тест, който трябва да направят 72 часа, след като са влезли в страната, от пресцентъра на МВнР уточниха, че са имали предвид тест, направен 72 часа преди пристигането в страната. 

Освен объркващите инструкции за пътуващите, явно никой от дипломатите не е докладвал навреме на министърката грамата от посолството ни в Подгорица с новите ограничения, за да повдигне въпроса пред посланичката. Освен политическите отношения, първостепенна задача на МВнР е да се грижи за интересите на българите в чужбина и в дипломатическите отношения се смята за изключителна проява на лош вкус след такава двустранна среща едната страна да въвежда неблагоприятни условия по отношение на другата. Най-малкото защото поставя страната ни в нелепа ситуация.

Излиза, че или рестрикциите за българите са договорени на срещата с посланичката и българската министърката ги е приела (което е абсурдно), или министерството ни не е помолило те да не бъдат въвеждани - особено в ден, в който сме се обяснили на дипломатически език в любов на Черна гора. И в двата случая това означава, че МВнР не си е свършило работата. Най-малкото протоколната прощална среща с посланичката можеше да бъде отложена като знак, че не приемаме тези нови мерки.