Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще бъде призован от прокуратурата като свидетел по разследването за източването на средства за строителството на автомагистрала "Хемус".

Защо? Защото вече се явява важен свидетел по обвинението за пране на пари от магистрала "Хемус" - казал по радиото, че е ясно къде са парите. А пък МВР не казвало на прокурорите къде са отивали изтеглените средства от Борислав Колев. Затова от конституцията и законите произтичало, че всеки български гражданин трябва да съобщи, щом има факти за извършено престъпление.

Това обявиха на извънреден брифинг днес от държавното обвинение.

А защо оттам са счели, че Рашков може да допринесе за работата на прокуратурата? Оттам поясниха, че Колев три пъти отказал да говори пред МВР, а после говорил пред прокуратурата (на 21 декември на прословутия разпит в присъствието на Иван Гешев) и после потвърдил пред съдия.

Дал само "частични обяснения" относно движението и местонахождението на паричните средства, включително и за това къде биха могли да са трансферираните сумите след преминаването им през т.нар. фирми-бушони.

Но и не само. От обвинението са се "самосезирали" заради интервюто на Рашков по БНР преди седмица, в което той посочи буквално:

"Уcмиxвaм ce, зaщoтo знaм ĸъдe ca oтишли тeзи пapи, зa мeн  тoвa нe e тaйнa. Bнимaтeлнo и c интepec нaблюдaвaм peaĸциитe нa няĸoи xopa, ĸoитo живo ce интepecyвaт, eдвa ли нe oчaĸвaт пo eфиpa дa ĸaжa дoĸъдe cмe cтигнaли, дa пpeдпpиeмaт eдни дeйcтвия, вepoятнo eдни ĸyфapи и дa зaминaт - я зa Дyбaй - eднa дoбpa дecтинaция, нeщo ĸaтo Южнoaфpиĸaнcĸaтa peпyблиĸa… И имa и cpeдcтвa, ĸoитo тaм ca пpeвeждaни. Разчита се, че тази страна няма да ни окаже съдействие за едно подобно разследване."

Така, сега от прокуратурата считат, че министърът трябва да изпълни конституционното и законовото си задължение да съобщи за известните му данни, щом става въпрос за престъпление. 

Паралелно с брифинга от обвинението публикуваха дълго прессъобщение, в което се проследяват "отношенията" между прокуратурата и МВР по делото "Хемус", които както е известно са повече от влошени.

Прокурорите днес в прав текст обвиниха МВР, че не им предоставило данни по разследването, но пък явно министърът имал информация за БНР.

"От казаното следва, че вътрешният министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, както и за местонахождението им, а така също и за крайните им получатели, макар същата поне до момента да не е била докладвана от ГДБОП-МВР на СГП. Тези обстоятелства имат не само обществено значение, но и са важни за разследването. Ето защо, доц. Бойко Рашков в тази ситуация се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за обективната истина по делото, което е в интерес на българските граждани.

С оглед на това, г-н Рашков ще бъде призован по установения в закона ред, за да даде в качеството си на свидетел пред наблюдаващите прокурори показания относно това каква информация му е известна за местоположението на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна с оглед нейната проверка, както и относно всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и които могат да имат значение по делото. Това е единственият начин, според българските закони, известните на г-н Рашков факти да бъдат закрепени като доказателства в наказателния процес, за да се постигне осъдителна присъда за евентуално извършените престъпления от съответните лица", пишат от прокуратурата.