"Уcмиxвaм ce зaщoтo знaм ĸъдe ca oтишли тeзи пapи, зa мeн  тoвa нe e тaйнa. Bнимaтeлнo и c интepec нaблюдaвaм peaĸциитe нa няĸoи xopa, ĸoитo живo ce интepecyвaт, eдвa ли нe oчaĸвaт пo eфиpa дa ĸaжa дoĸъдe cмe cтигнaли, дa пpeдпpиeмaт eдни дeйcтвия, вepoятнo eдни ĸyфapи и дa зaминaт - я зa Дyбaй - eднa дoбpa дecтинaция, нeщo ĸaтo Южнoaфpиĸaнcĸaтa peпyблиĸa… И имa и cpeдcтвa, ĸoитo тaм ca пpeвeждaни. Разчита се, че тази страна няма да ни окаже съдействие за едно подобно разследване."

Така загадъчно министърът на вътрешните работи коментира случая AM "Хемус" в интервю за БНР.

"Схемата е направена така, че всеки да знае донякъде, а не всичко. По мафиотски образ е направена", допълни.

Министърът отказа да разкаже за срещата си със замесения в схемата Борислав Колев, който обяви, че иска да свидетелства. Вчера среща с него е провел и главният прокурор Иван Гешев, както разбрахме от съобщение от държавното обвинение.

"Аз забелязвам много странно поведение на прокуратурата. Тя или неглижира желанието на някои обвиняеми лица да направят самопризнания за скъсяване на пътя до достигане на обективната истина, или затормозява процеса с единствената цел да не позволи каквото и да е било разследване да приключи и да влезе в съдебната зала, ако касае бившите управляващи", посочи министърът по адрес на обвинението.

И директно заяви:

"Борисов е постъпил много далновидно, назначавайки си за главен прокурор човек, който няма да позволи подобно движение на дела към съдебната зала".

Рашков апелира и за кадрови промени в службите и даде пример: имало "движения на лица, които са били много близо до бившия министър-председател" (визира се Бойко Борисов). И спомена име - на съветника по националната сигурност Георги Кръстев, който е назначен като експерт в Бюрото за контрол на СРС, а неговата съпруга работи в ДАНС и "бди за спазването на класифицираната информация". 

По думите му тези служители са бездействали, когато банката, чрез която е източвана "Хемус", е уведомявала финансовото разузнаване за необичайното теглене на огромни суми пари. Съобщенията от банката били струпани "някъде в някой кабинет и никой не е обръщал внимание да провери" - при все че такова кешово теглене не е характерно в нито една европейска страна.

"Неслучайно казах, че там има лица на служба, все още, свързани с предишното ръководство на ДАНС", посочи пак Рашков, обръщайки се към новия председател на агенцията.

Реформа

"Трябва да се прегледа административният капацитет и брой, с който разполага МВР. Министерството отдавна не е търпяло каквито и да е промени и в момента е с огромен състав от близо 50 000 души, от които по-малко от една втора са полицейски служители. В структурата на МВР има служби, които не са чисто полицейски – те биха могли да бъдат отделени от министерството, без това да наруши функционалните възможности на това ведомство", посочи още Рашков във връзка с предстоящите промени. 

Той даде пример със службата за пожарна безопасност, която може да се отдели като самостоятелна агенция, която може да се занимава и със спасителни операции при извънредни ситуации – бедствия, аварии и др.

"Тази реформа или тези промени, които трябва да настъпят, не изискват финансов ресурс, който да затормози бюджета", заяви.

"До момента сме отделили за тази година да се освободят около 350 души, не повече, уточни министърът във връзка с намаляването на администрацията във ведомството."

До момента със синдикатите сериозни противоречия нямало.