Три товарни речни кораба и една яхта са най-атрактивните движими вещи, които се предлагат в момента на публична продан, става ясно от проверка в обявленията за продажба на имущество, публикувани от членовете на Камарата на частните съдебни изпълнители в България.

С най-ниска начална цена е ветроходната яхта “Спика 1”, която е регистрирана в пристанището в Созопол, но не е била на вода от 2016 година и ще ѝ трябва солиден ремонт. За нея може да се наддава от 24 240 лв.

Яхтата е дълга 12 метра, коритото и палубата ѝ са от стъклопласт. Освен две платна, има дизелов двигател и може да вози шестима души и да се обслужва от екипаж от двама.  Интериорът е с изцяло дървена лакирана ламперия, има три спални отделения и всекидневен кът с маса и ъглова мека мебел.

Яхтата има три спални и добър дизелов двигател, но се нуждае от ремонт.

 

Пандемията явно се е оказала пагубна за речния транспорт, защото за публична продан са обявени три кораба, регистрирани в дунавски пристанища. С най-висока начална цена е ветеранът “Перелик”, построен през 1957 година в Белгия с германски двигатели, който частен съдебен изпълнител се опитва да продаде от една година и вече е намалил стартовата стойност за наддаване два пъти на 432 434 лева.

Той е собственост на столична фирма, която е имала финансови затруднения още преди пандемията, със загуба от 2,7 млн. лева за 2018 и 2019 г. Корабът е ипотекиран в полза на БАКБ, а обезпечителни заповеди върху него са издадени в полза на още няколко фирми.

“Перелик” е дълъг близо 86 метра, широк 11 метра и с максимална товароподемност  1631 тона. 

Само с една година “по-млад” е корабът “Слава” във Видин, който се продава за 300 553 лева. Той е дълъг 80 метра и с товароподемност 1117 тона, като се нуждае от сериозен ремонт, но според съдебният изпълнител, който го е обявил за публична продан, има “добра остатъчна ресурсна годност”, като машинното и рулевото помещение били в добро състояние. Въпреки че няма голяма вероятност да се появи купувач, корабът е обявен за продажба и в сайта olx.bg.

Продава се и танкерът  „СКМ 1“, произведен през 1983 г. в Хабаровск, с начална цена от 210 600 лв. Той се предлага периодично за публична продан от 2016 г. - засега с нулев успех. Също е обявен и в olx.bg.

Този танкер си търси купувач от 2016 г. насам.

 

Предлагане на морски и речни съдове има, но частните съдебни изпълнители не продават на търг нито един самолет. За сметка на това по празниците човек може да си купи изгодно от различни търгове газово барбекю за 52 лева, машина за паста за 17 лева и буркани за зимнина по 12 стотинки броя.