Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Специалисти осъществиха първата от трите планирани маневри за коригиране на траекторията на телескопа "Джеймс Уеб", който бе изведен в орбита в събота, съобщиха от НАСА.

Първата операция по корекция на орбитата на телескопа е продължила 65 минути. Включването на двигателите бил един от двата етапа на операцията, в които времето има ключова роля. Първият бил отварянето на слънчевите панели скоро след изстрелването на телескопа.

"Джеймс Уеб" беше изстрелян в събота с ракета-носител "Ариан-5" от космодрума Куру във Френска Гвиана след многократно отлагане и забавяне.

Телескопът е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Проектът на стойност вече 10 милиарда долара е замислен да наблюдава звездните обекти на близо милион и половина километра от Земята, а целта е да бъдат открити най-ранните възможни звезди, за да се разбере историята на Вселената.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.