Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преди век от Лувъра изчезва най-известното произведение на изобразителното изкуство в света – „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи. Две години след обира Джокондата е върната на мястото си в парижкия музей, но тогава започват спекулациите... Дали днес посетителите на Лувъра се любуват на оригинала, или пред тях стои безупречен фалшификат? В напрегнатия трилър „Да откраднеш „Мона Лиза“ авторът Джонатан Сантлофър дава своя интерпретация на историческите факти. Книгата излиза на пазара на 22 декември с логото на издателство „Кръг“, в превода на Мариана Христова и с корица на Наталия Чайкина.

През август 1911 г. „Мона Лиза“ е свалена от рамката си и отнесена от музейния работник Винченцо Пeруджа. Докато картината е в неизвестност, нейни копия, представени като оригинали, се продават от двойка прословути измамници. Мистериозната кражба оставя след себе си множество въпроси, които терзаят умовете и на професионалисти, и на лаици.

Днес - художникът и преподавател по история на изкуството Люк Пероне е правнук на крадеца Перуджа. Във Флоренция Люк открива дневника на прадядо си и се впуска в стихийно приключение по следите на скандалния си роднина. Неговото разследване привлича вниманието на безразсъден детектив от Интерпол, красива жена, която вероятно желае повече от близостта на Люк, и хайка от най-безскрупулните крадци и колекционери на изкуство.

В „Да откраднеш „Мона Лиза“ американският писател Джонатан Сантлофър ни предлага живописни описания на Флоренция и Париж, по чиито улици откриваме различни гледни точки за света на изкуството и интересни исторически факти за самото изкуство. В този спиращ дъха трилър истинската цена на една картина често се измерва не в пари, а в човешки животи.

Днес картината на Леонардо е смятана за най-известната в света, оценена на 870 милиона долара. Само през 2014-а 9,3 милиона души са посетили Лувъра, а според бившия директор Анри Лоарет 80% от хората влизат само заради „Мона Лиза“.

Джонатан Сантлофър (р. 1948) е американски писател и художник. Автор е на пет романа, последният от които е „Да откраднеш „Мона Лиза“. Той е създател и директор на Академия за криминални романи към Центъра за художествена литература – единствената програма, посветена изключително на криминалното писане. Като художник Джонатан има зад гърба си повече от 200 изложби по целия свят.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.