8 до 10 процента инфлация догодина прогнозира бившият финансов министър Симеон Дянков.

"През следващата година инфлацията ще бъде още по-висока и не просто първите месеци заради скока на енергийните цени, а за цялата 2022 г. Това е сериозна опасност за управляващите, има подценяване на ситуацията", посочи Дянков, който бе гост в сутрешния блок на бТВ.

По думите му инфлацията у нас е по-висока от средноевропейската. Но пък "помага" на бюджета и той е на излишък. Всяко правителство иска да каже събирахме много пари и донякъде е вярно, и ние го правехме", призна бившият министър на Бойко Борисов. И посочи и някои фактори за сегашния "плюс" - пряха се инфраструктурни проекти, има несигурност около новия вариант на коронавируса - Омикрон, увеличиха се социалните плащания.

Дянков одобри намерението на кабинета за запазване на т.нар. COVID добавка за пенсионерите, за която са заделени 750 милиона лева. Но призна, че тази добавка, дадена от кабинета на ГЕРБ и Обединени патриоти в навечерието на първите парламентарни избори, е превърнала в заложник правителствата след това - защото е трудно да откажеш социално плащане, което вече си дал веднъж.

По думите му идеята за вдигане на учителските заплати е добро решение, но пак посочи, че инфлацията ще изяде това увеличение.

"Еврозоната започва да изглежда по-проблемна като влизане, отколкото преди няколко месеца заради голямата инфлация. Инфлацията е един от официалните критерии – България трябва да е под 1,5% от най-ниската инфлация на ЕС. В момента не се вписваме, ако инфлацията продължи така, проблемът ще се задълбочи", посочи още финансистът.