Свръхзадлъжнялото държавно дружество ТЕЦ "Марица изток 2" най-накрая ще спре финансирането и, на практика, издръжката на "Берое" (Стара Загора). Това става ясно след днешно заседание на Българския енергиен холдинг - принципал на ТЕЦ-а, в което очевидно е последвана вчерашната заповед на министъра на енергетиката Александър Николов, който обеща, че това разхищение на пари ще спре. 

Веднага след решението на БЕХ отборът на "Берое" е взел решение да пусне своите акции за продажба, защото няма никакъв шанс да се самоиздържа. Новината за това бе съобщена първо от сайта dsport.bg. Акциите на клуба се оценяват на над 5 милиона лева. Ако не се намери купувач, то те ще бъдат продадени на по-ниска себестойност или подарени, пише изданието. 

"Берое" е планирал зимен лагер в Турция, но в момента по-скоро няма да има възможност да замине, нито пък да изиграе предвидени контроли там. 

Януари се очертава да бъде решаващият месец относно бъдещето на "Берое" и дали отборът ще започне изобщо втория дял от шампионата. Със сигурност ще бъдат направени опити за продажба на футболисти.

Въпреки че решението е повече от логично, имайки предвид финансовия колапс, в който се намира държавния ТЕЦ, веднага се появиха и критики. Те дойдоха от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който написа мнението си във Фейсбук. 

"Днес са взели решение да спрат финансирането на "Берое". Дори не искам да коментирам дали е правилно или не. Аргументи има и в двете посоки. Но! Не може от днес за днес! Как ще завърши отборът първенството? Някой помисли ли? Някой уведоми ли местната власт, феновете, даде ли се нормален срок да се потърси нов собственик? Отговорът е НЕ! "Берое" е емблема на града и беше редно поне да завърши сезона и да се даде достатъчно време за намиране на нов собственик! Явно това е най-големият проблем в държавата!"