„Човешки права - навсякъде, но не и в Куба.“

Тези думи на португалския евродепутат като че ли най-добре синтезират отправените днес критики срещу европейската дипломация към режима в Хавана.

Комисията по външна политика в Европейския парламент в Брюксел проведе днес извънреден дебат за ситуацията в Куба. Той бе свикан зарази започналите в неделя протести и жестоките репресии на властите. При сблъсъците досега загина един протестиращ.

Нападките на Ранжел бяха както срещу левицата в ЕП, така и срещу Европейската служба за външна дейност (ЕСВД). Депутатът от Европейската народна партия (ЕНП) бе особено гневен срещу върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който е социалист.

„Позицията на ЕСВД е доста неприемлива. Трябва да има яснота и осъждане. Г-н Борел се примирява с режима, проявява се двоен стандарт. Дори колегите социалисти го правят. През юни гласувахте против резолюцията за Куба. По отношение на Унгария сте категорични, а за Куба мълчите. Човешките права са еднакви. Къде виждаме от левицата осъждането на режима? Не можем да приемаме, че Борел така колебливо поставя декларацията“, възмути се португалецът.

Съвсем естествено с малки изключения изказалите се евродепутати бяха от Испания. Мнозина от тях изтъкнаха, че управниците в Куба трябва да спазват човешките права, но ембаргото на САЩ е една от причините за тежката криза и трябва да бъде премахнато.

На същото мнение бе и Хавиер Лопес Ниньо от ЕСВД – също испанец. Той разкритикува както кубинския президент Мигел Диас-Канел заради призива му революционерите да излязат на битка срещу протестиращите, така и затягането на санкциите срещу острова от страна на доскорошния американски държавен глава Доналд Тръмп.

Лопес Ниньо дори сподели, че виналото лято от ЕСВД организирали в Куба семинар, посветен на демонстрациите, с цел да се избягват кървави сблъсъци. Което предизвика само усмивки в залата.

Все пак този път социалистите бяха по-остри към Куба.

„Става дума за страна с еднопартийно недемократично управление. Трябва да бъдем максимално критични, Да си контрареволюционер е право. И точка по въпроса. Всички трябва да имат право да мислят различно и не трябва да бъдат репресирани“, заяви Начо Санчес Амор.

Но също настоя за край на американското ембарго, което окачестви не само като несправедливо, но и като алиби, което режимът в Хавана използва, за да не въвежда необходимите реформи.

Хавиер Нарт сравни Кубинската комунистическа партия с Фалангата на Франко. И като доказателство цитира члена от кубинската конституция, обявяващ партията за авангард на народа.

(Нерядко през годините се е изтъквало, че произходът на Фидел Кастро е от испанската област Галисия, откъдето е и Франко – б.р.)

Испанският депутат разкритикува споразумението между ЕС и Куба, което позволява на режима в Хавана да избира на кого да позволи да участва в двустранния диалог. И настоя Европа да спре да финансира организации на острова, близки до управляващите.

„Не трябва да използваме същите аргументи като тези, които използва кубинският режим. Проблемът не е в ембаргото от американска страна, а в това, че в Куба има диктатура“, обобщи той.

Либералът Хосе Рамон Бауса поиска делегацията на ЕС в Хавана да има достъп до всички задържани протестиращи. Той нападна и социалистическото правителство на Педро Санчес в родната си Испания, че вчера, по време на питания така и не е квалифицирало като диктатура режима в Куба.

В защита на протестиращите се обяви полската консерваторка Ана Фотига.

„Позволете ми да се позова на опита ми от Полша. Същите агументи като тези на Борел и на някои от вас срещу санкците бяха използвани и по наше време. Тези аргументи бяха подкрепени от тайната полиция и правоприлагащите органи в Полша. Хората от опозицията бяха склонни да ядат лук и картофи, само и само да де отърват от властите, които бяха свикнали да подтискат хората“, каза тя.

Крайната левица видя намеса на империализма

Това е обичайният вид, в който Мик Уолъс идва в Европейския парламент. Снимка Клуб Z

 

Режимът в Куба намери неизменния си защитник в лицето на ирландеца Мик Уолъс от радикалната левица. Който дойде в ЕП с неизменните сандали (които вероятно не носи само при полярен студ), къси панталони и тениска.

„Г- Борел каза, че кубинците имат право на мнение. Съгласен съм. Но тяхното мнение систематично се игнорира заради интересите на САЩ и Европа, както и на режимите, наложени от тях в Бразилия и други страни. Протестите са финансирани от империалистическите сили. Не са убити протестиращи. А в Колумбия полицията уби 77 души през последните седмици – нещо, което медиите игнорират“, каза той.

Уолъс обвини световните медии, че представят контрапротестите в подкрепа на властта в Куба като демонстрации срещу нея. А някои дори публикували снимки от шествия в Маяма с твърденията, че те са от Хавана. Накрая ирландецът призова Европа да не се подчинява на американския диктат.

В подобен дух бе изявлението и на гръцкия комунист Костас Пападакис, който е независим евродепутат. След като нападна САЩ и империализма, той заяви:

„Аз изразявам солидарност с Кубинската комунистическа партия и кубинския народ и се надявам да продължат пътя, по който са поели.“

Режимът в Куба е пред края си, заключи в края на дебата френският либерал Бернар Гета. Това ще се случи, защото той не е в състояние да реши проблемите, които го тресат.