Районният кмет на Средец Трайчо Трайков (ДБ) и независимият общински съветник Борис Бонев са провели работна среща за проблемите с незаконните обекти в столицата - и са приели да избягват "недоразумения" помежду си.

Това става ясно от последната публикация на гражданската организация, начело на която е Бонев - "Спаси София".

А "недоразумението" беше за това кой пръв е забелязал незаконното кафене пред Народния театър "Иван Вазов" в София. Собствениците му не са плащали наем, ползвали са много по-голям терен от позволеното в устройствения план, и на неправилно място. Районната администрация е забелязала проблема още в началото на годината и е сигнализирала на столичния строителен контрол. Реакция от главния архитект обаче е имало налице чак сега - и премахването на кафенето вече започна, трябва да завърши до месец.

Ден преди да се махнат първите маси и чадъри, от "Спаси София" разказаха за нарушенията на кафенето. А на следващия ден обявиха "победа". Което възмути Трайчо Трайков, който препоръча на организацията, когато има "почти решен проблем", да не "се снимате в гневна поза пред него и след три дни да обявявате победа". Хората на Бонев пък обявиха, че те първи са открили проблема и много други.

След тежка доза подигравки в социалните мрежи от публиката, Бонев и Трайков са се срещнали, за да обсъдят как заедно да се борят с незаконните обекти в столицата. Двамата заявяват и готовност да се борят за премахването на автокъща "Капитолия" от Борисовата градина.

За Бонев Трайков написа:

"И двамата сме съгласни, че можем да сме си взаимно полезни по темата с незаконните обекти и дори планирахме съвместни действия след нова година. Помолих Борис и да подкрепи инициативите на Демократична България в Столичния общински съвет за общ дигитален регистър за собствеността на шахтите в София. Това ще повиши неимоверно ефективността на районните администрации при даването на предписания за отстраняване на проблеми и за безопасността на гражданите."

Бонев път отбелязва:

"Искам да ви уверя, че има двустранно разбиране да избягваме недоразуменията помежду ни, защото имаме общи цели за по-добро управление на София. "Конфликтите" между съмишленици само дават поводи на управляващите да потриват доволно ръце, а сътовреният от тях хаос да продължава. Не трябва повече да го позволяваме!"