Незаконно поставеното кафене пред Народния театър е почти премахнато, съобщи в социалните мрежи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. 

Собствениците са вдигнали доброволно шатрите, масите, столовете и чадърите. Остава само да се премахне и барът, за да бъде изпълнена заповедта, връчена им на 13 декември.

В последните дни от гражданската организация "Спаси София" пуснаха серия от публикации за незаконното заведение, което не е на одобреното място, заема двойно повече пространство от предвиденото и дори не плаща наем. Вчера пък хората на Борис Бонев обявиха "Победа!" в социалните мрежи, с внушението, че благодарение на тяхната усърдна работа е започнало премахване на обекта.

Трайчо Трайков обаче започва днешния си пост така:

"Когато сте научили от мен, че даден проблем вече е почти решен, няма смисъл да се снимате в гневна поза пред него и след три дни да обявявате победа (както постъпиха от Спаси София, след като разбраха, че има заповед за премахване на заведението пред Народния театър)"

Трайков всъщност се е заел с проблема отдавна - още в началото на годината район "Средец" е съставил на заведението 10 акта за административно нарушение и е отправил няколко нотариални покани за изплащане на дължимите суми.

В началото на април е изпратен констативен акт за нарушенията в дирекция "Архитектура и градоустройство" към Столична община, нищо че заповедта за премахване, подписана от главния архитект, е дошла чак през октомври - факт, който отбелязва с учудване Трайков.

После се е появила друга пречка - дружеството-контрагент на Столична община по договора от 2021 г. - "БУЛ АУТО РЕНТ" ЕООД, е било вписано в Търговския регистър с несъществуващ адрес. В крайна сметка са успели да връчат заповедта и в момента собствениците имат време до 13 януари да я изпълнят доброволно. Тече и срок за обжалване.

"Но се справихме. Само се чудя как в Столична община са очаквали да получават пари от хора, които са почнали да лъжат, дето се вика още от съблекалнята", отбелязва Трайков.

И добавя, че за последните две години в район Средец са премахнати няколко десетки незаконни преместваеми обекти - "както със собствени сили, така и в сътрудничество с НАГ, Софинвест и Столичен инспекторат."