Голямото кафене на открито пред Народния театър в София - всеки го знае, само не и общината, твърдят от гражданската организация "Спаси София". Според тях няма никакви данни нито в район Средец, нито в общината за мястото да се плаща наем.

“Изискал съм официално информацията както от г-н Трайков, така и от г-жа Фандъкова, но в район Средец нямат никакви данни за направени плащания. Чудя се как е възможно години наред в центъра на София да съществува огромно заведение и никой да не забележи, че собственикът никога не е плащал наем? Това поражда обосновани съмнения за чадър и корупция!”, твърди независимият общински съветник Борис Бонев.

Но това, че не се плаща наем, не е единственият проблем, твърдят активистите. Заведението изобщо не е на одобреното по схема място. Заема и два пъти повече пространство от одобреното.

Сезонният търговски обект с маси за консумация на открито въобще не е на мястото си.

 

В добавка - има разрешение само за сезонен обект, т.е. в месеците с хубаво време, а работи целогодишно. 

“Нещо повече, там трябва да има само маси, но не и масивни найлонови тенти, които изцяло загрозяват една от най-красивите сгради и пространства на София. Това е още едно нарушение", обясняма казва Александър Колев от "Спаси София". 

Според Бонев и гражданските активисти, може да става дума само за умишлено игнориране от страна на администрацията на Фандъкова. Собственикът не е случаен, твърди той, но кой е няма значение, важното е да се спазва закона и да бъде премахнато.