"Омикрон" категорично ще доведе до пета вълна у нас, ако се разпространи. Съдейки по последните данни, които имаме от Южна Африка, където преди месец имаше по 300 случая на ден, сега са над 10 000 случая. Това е много по-висока заразност."

Това прогнозира пред бТВ в петък проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Първите случаи на „Омикрон“ вероятно ще влязат у нас още преди Нова година, добави тя.

Според проф. Христова мерките по границите ни са от изключителна важност.

"Хубавата новина е, че в България все още няма доказан случай на Омикрон. Усилията да бъдат доказани съмнителни проби, с промени на S гена подължават", каза още проф. Христова. В сряда беше съобщено, че в НЦЗПБ се изследват проби, които са съмнителни за най-новия вариант, но те се оказаха на Делта.

Само една област все още е в тъмночервената зона, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести към 10 декември. В Русе заболеваемостта остава над 500 на 100 хил. души.

Средната за страната продължава да пада и е вече 382,3 на 100 хил. души за 14-дневен период. Под 500 на 100 хил. души падна и столицата. Три области са в жълтата зона - със заразени под 250 на 100 хил.