Кирил Петков, бившият предприемач, новоизбран за министър-председател на България, залага на бизнес нюха си, за да се справи с две от най-трудните предизвикателства на страната си: ниските нива на ваксинация и нестабилните отношения със съседна Северна Македония.

Така започва статия в "Политико", посветена на премиера и важните цели пред бъдещото управление.

Първата тема е пандемията и по-конкретно ниският процент ваксинирани в България - едва 32 на сто.

Новото правителство иска да ваксинира "най-малко 50 процента" от българите до април 2022 г., съобщил Петков пред "Политико".

Стратегията включва наемане на маркетингови фирми за провеждане на фокус групи за ваксини и възможни финансови стимули за хората над 65-годишна възраст, добави министър-председателят още в първото си интервю по време на посещение в Брюксел.

Медията посочва, че Петков е издигнал за главен лидер в борбата срещу коронавируса професорката по вирусология Радка Аргирова, като целта е тя да упражни "модела на д-р Фаучи". Иначе казано "да се създаде човек с доверие, когото българите да слушат".

"Политико" припомня изявления на Петков, в които той посочва, че ниският процент на ваксинирани в България се дължи на "дезинформацията" и "огромната политическа нестабилност".

Балкански бизнесмени

Премиерът също така иска да предприеме по-делови подход към отношенията със Северна Македония, споделя "Политико" и посочва ветото на България против стартирането на преговорите за членство на съседката ни.

Медията изразява една от тезите на критиците на твърдата българска позиция - София подкопава доверието в блока и оставя политически вакуум в регион, където Русия, Турция и Китай искат да получат влияние.

Новото българско правителство не е променило позицията си, но чрез решението на Петков да създаде работни комисии в различни сфери той се стреми да разшири диалога отвъд историческите спорове и да използва икономическото сътрудничество като метод за подобряване на отношенията, обяснява "Политико".

Например, министър-председателят желае да организира срещи на изпълнителните директори на български и северномакедонски компании.

"Не е нормално да се лети от София до Скопие през Виена, не е нормално да нямаме директна влакова връзка", заяви още на 14 ноември Петков, цитиран сега и от "Политико".

Корупционна криза

Докато се бори с пандемията и решава спора със Северна Македония, новият премиер е изправен и пред големи предизвикателства за борба с корупцията и провеждане на реформи, споделят от "Политико". Медията припомня, че новата коалиция между "Продължаваме промяната", БСП, "популистката партия „Има такъв народ" и "либералния алианс "Демократична България" е дошла на власт "след мащабни антикорупционни протести".

"Политико" отбелязва, че "личната мечта" на Петков е да превърне България "в образец как корупцията може да бъде елиминирана за много кратък период от време". Правителството вече създаде парламентарна комисия за разследване на корупцията и един от първите му законодателни ходове ще бъде да засили разследващите правомощия на българската антикорупционна агенция.

Петков, който призова главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка, призна, че новото правителство няма достатъчно гласове, за да въведе конституционните промени, необходими за справяне със структурните проблеми в съдебната система, споделя "Политико". Правителството ще "поработи колкото е възможно повече, за да се опита да промени съдебната система", каза премиерът, като добави обаче, че "трябва да останем в законовата рамка, защото не можете да създадете промяна, която не поставя на първо място върховенството на закона".

"Политико" маркира и една от основните критики към Петков, отправяна от бившия премиер Бойко Борисов - че е марионетка на Румен Радев.

Цитиран е и отговорът на настоящия министър-председател по адрес на тези критики - по конституция той и Радев оглавяват "напълно отделни институции."

"Ще има добра комуникация, но не и някакви зависимости", подчертава Петков.