След почти осем месеца без редовно правителство България най-сетне състави коалиционен кабинет. Премиер е бившият предприемач Кирил Петков, който трябв ада изведе страната от дългия период на несигурност. Така започва свой коментар за новото правителство в България германския журналист от „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ Михаел Мартенс.

Журналистът описва биографиите на новите управляващи, като се спира специално на елитното образование на част от минстрите от „Продължаваме промяната“.

„Елитното образование обаче не е гаранция за успех в политиката“, отбелязва журналистът.

Към това се прибавя и фактът, че партията на Петков трябва д аработи заедно с още три партии, от които две са доста несигурни като партньори, смята той. Едната е БСП, а другата „Има такъв народ“. Националистическата реторика на лидерката на БСП Корнелия Нинова и близостта на партията с Путинова Русия поставят под съмнение желанието на тази формация за реформи. ИТН също показа в миналото доста радикални популистически виждания. Най-малкият партньор ДБ е единственият, на който Петков може със сигурност да разчита.

Мартенс коментира и че очакванията към новото правителство са свръхвисоки и трудно щ ебъдат удовлетворени. Най-належащите проблеми за решаване са ковид-кризата и преговорите със Северна Македония. Докато за пандемията правителството вече обяв ипърви решителни мерки, в ситуацията около Северна Македония едва ли ще има промяна, тъй като новата външна министърка е близка до президента Радев, а той досега поддържаше националистическат алиния в този спор.