Шестдесет и девет са пунктовете в страната, в които ще се правят т. нар. детски ваксини срещу COVID-19. Това съобщи във вторник главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вчера в страната пристигнаха първите дози от препарата на "Пфайзер", който ще се прилага за деца от 5 до 11 години.

На място родителите ще могат да получат цялата информация, очакваните странични реакции, които са същите като при възрастните.

Във флакона има три пъти по-малка доза от основното вещество. Изследванията, които бяха направени, показаха, че тя дава същия ефект с намаленото съдържание, както е пълната доза при възрастните, поясни доц. Кунчев.

"Трябва да групираме децата така, че като се отвори флакон, да има 10. Това е и причината да съсредоточим ваксинацията в по-малък брой пунктове. Препоръчваме на родителите първо да се обадят по телефона", добави той.

Засега детските ваксини няма да се слагат от личните лекари.

Няма разлика в поставянето - както при възрастните е в ръката.

Ваксините за деца са с по-дълъг срок на годност от тези за възрастни. След отваряне, флаконът може да се използва до 12 часа, а съхраняването преди отваряне е в срок от 10 седмици.

По думите на здравните власти е възможно при децата да се наблюдава болка и зачервяване на мястото, главоболие или втрисане след имунизацията.

За да се ваксинира детето, е достатъчно съгласието на единия родител

В София открити пунктове има в "Пирогов", Педиатрията, ДКЦ-то на "Софиямед" и в "Св. Анна". Всяка РЗИ трябва да публикува на интернет страницата си местата, в които ще бъдат поставяни педиатричните ваксини.

"Ефикасността е от 91 процента. Данните за безопасност - сравними са с останалите възрастови групи", обясни директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

На този етап не се обмисля поръчването на дози от препоръчаната вчера за одобрение от ЕМА ваксина на "Новавакс".

Доц. Кунчев обясни, че се обмисля много сериозно да бъде намален срокът от 6 месеца преди поставянето на бустерната доза.