Европейската лекарствена агенция одобри ваксината срещу COVID-19 на базираната в САЩ компания "Новавакс", която използва по-конвенционална технология и за която биотехнологичната фирма се надява да намали колебанията относно ваксините.

"ЕМА препоръча да се издаде условно разрешение за пускане на пазара на ваксината на "Новавакс" - "Нуваксовид", за предпазване от COVID-19 при хора над 18-годишна възраст", съобщиха от  Европейската агенция по лекарствата.

"След внимателна оценка на представените данни ЕМА прецени, че ваксината отговаря на критериите за ефикасност, безопасност и качество", съобщават от европейския лекарствен регулатор.

Това е петата препоръчана за използване ваксина в Европейския съюз. 

В петък ваксината беше одобрена от СЗО.

Очаква се и решение на американската Агенция за храни и лекарства, като документите за това може да бъдат подадени до края на годината.

Регулаторният процес в ЕС също отне повече време от очакваното. ЕМА стартира плавна процедура по преглед на данните през февруари. "Новавакс" и ЕС постигнаха предварително споразумение през декември 2020 г. за доставка на ваксината, но поради регулаторни и производствени проблеми окончателният договор за до 200 млн. дози беше подписан едва през август.

Днес от компанията заявиха, че ще започнат да доставят ваксини на 27-те държави членки на ЕС през януари.

Миналото лято "Новавакс" съобщи, че изследване с участието на 30 000 души в САЩ и Мексико е показало, че ваксината е безопасна и че е 90 процента ефективна срещу симптоматична зараза с по-ранни варианти на коронавируса. Друго изследване във Великобритания с участието на 15 000 души даде сходни резултати. Изследване на поставена бустерна доза 6 месеца след последната от първите 2 дози показва, че антителата срещу коронавируса са достатъчни, за да се справят със силно заразния Делта вариант.

Сега "Новавакс" прави изпитания как ще действа ваксината срещу новия Омикрон вариант и подобно на други производители подготвя и адаптирана ваксина за по-добро справяне с него, ако възникне нужда от подобно нещо.