Талибанските власти в Афганистан започнаха да премахват изображения на жени, използвани за реклама, от билбордове и витрини на магазини в столицата Кабул, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

В свое изявление общинските власти на Кабул казаха, че всички билбордове и реклами, които са в разрез с ислямското право (шериата) ще бъдат премахнати. Всички собственици на фирми трябва да спазват "етичните ценности" при отпечатването на билбордове и реклами, се казва в съобщението.

Снимки, споделени в официалния акаунт на общината в "Tуитър", показват покрити с боя или задраскани женски лица от билбордове и витрини на салони за красота и магазини за дрехи.

Говорителят Нематула Баракзай заяви пред ДПА, че са били длъжни да действат след решение на кабинета.

Откакто взеха властта, талибаните значително ограничиха правата на жените. В много случаи те вече не могат да се върнат на работните си места.

Повечето средни училища за момичета са затворени.

Уличните протести на жени активистки биват потушавани.

Пакистанският премиер се опита за оправдае дискриминацията с пущунската култура

Изказване на пакистанския премиер Имран Хан за образованието на жените в Афганистан предизвика гнева на бивши афганистански лидери, предаде още ДПА.

На международен форум в Исламабад Хан намекна, че забраната жени да се образоват е част от културата на пущунския етнос. В своята реч на вчерашната среща на Организацията за ислямско сътрудничество Хан изглежда оправда талибаните за тяхното нежелание да позволят на жените да се образоват и призова света да "разбере" културните различия.

Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай осъди речта на Хан и призова пакистанския премиер да не говори от името на афганистанците на подобни форуми. Бившият вицепрезидент на Афганистан Амрула Салех, който живее в изгнание откакто талибаните превзеха страната, нарече думите на Хан "отвратителни и невежи". Според него речта навежда на мисълта, че Исламабад иска Афганистан да е необразован и зависим от Пакистан.

Други хора, в отговор на изказването на Хан, споделиха в социалните медии снимки на баща, ходел заедно с дъщеря си до отдалечено на километри училище, за да оборят неговия наратив.

Талибаните - движение, съставено предимно от пущуни - забраниха на момичетата да посещават средните училища в Афганистан, след като превзеха страната през август. Международната общност многократно призоваваше талибаните да уважават правата на жените и човешките права, ако искат международно признание. Смята се, че пакистанското правителство е основният играч, помогнал на талибаните отново да вземат властта, след като я изгубиха през 2001 г.

На същата конференция Хан призова САЩ да не обвързват режима на талибаните с гражданите на Афганистан, за да предотвратят хуманитарна криза. Според него талибаните са се ангажирали да спазват поставените за вдигането на икономическите санкции условия.