Американският удар с дрон, при който бяха убити 10 афганистанци, сред които и 7 деца, на 29 август в Кабул, е бил тактическа грешка, но не е нарушил военните закони, заяви Пентагонът след вътрешно разследване, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Разследването не е разкрило никакво нарушение на закона, в това число и на военното право", се казва в доклад на подполковник Сами Саид от Пентагона.

Грешки при изпълнението, съчетани с прекъсвания на комуникацията и отклонения при потвърждаването на данните са довели за съжаление до загуба на човешки животи, допълни Саид. 

Той подчерта, че става дума за грешка, а не за престъпно или произволно деяние или за проява на небрежност. Хората, замесени в операцията, са си мислели по онова време, че взимат на прицел източник на непосредствена заплаха, добави той.

На 29 август в разгара на хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан американската армия унищожи кола Тойота Корола, твърдейки, че тя била натъпкана с експлозиви и увери, че е осуетила по този начин опит за атентат на местното крило на Ислямска държава. 

Но семейството на водача на колата Езмарай Ахмади каза, че той е работил за неправителствена организация и че 10 души, сред които и 7 деца, са били убити при удара. По време на разследването на инцидента са били разпитани 29 души, от които 22 замесени директно в нанасянето на удара.