В понеделник фармацевтичната компания "Новавакс" (Novavax ) представи данни от последния етап на своето клинично проучване в САЩ. Според тях разработената от нея ваксина е 90,4% ефективна спри различните варианти на COVID-19, съобщава Ройтерс.

Изследването е проведено при близо 30 000 доброволци в САЩ и Мексико. То отваря пътя на "Новавакс" да кандидатства за спешно разрешение на нейната ваксина в САЩ и другаде през третото тримесечие на 2021 г., съобщиха от компанията.

Предлаганата от "Новавакс" ваксина е показала над 93% ефикасност срещу преобладаващите варианти на COVID-19, които са повод за безпокойство сред учените и служителите в областта на общественото здравеопазване, посочиха още американската компания.

Базираните на протеини ваксини са конвенционален подход, който използва пречистени части от вируса, за да се стимулира имунен отговор.

Така при евентуалното одобрение на този препарат ще има вече три различни като подход на действие ваксини срещу коронавируса - иРНК, аденовирусни и с антиген, базиран на протеин.

По време на изпитването на варианта на коронавируса B.1.1.7, открит за първи път във Великобритания, се превърна в най-разпространения в САЩ, посочва още компанията.

Ваксината на "Новавакс" също действа при вариантите, открити за първи път в Бразилия, Южна Африка и Индия, изолирани сред участниците в процеса на изпитване, каза пред Ройтерс ръководителят на научноизследователската и развойна дейност на компанията д-р Грегъри Глен.

Ваксината е била 91% ефикасна сред доброволци с висок риск от тежко протичане на заболяването и 100% ефективна за предотвратяване на умерени и тежки случаи на COVID-19, посочи д-р Глен и добави, че тя е приблизително 70% ефикасна при варианти на коронавируса, които от "Новавакс" не са успели да идентифицират.

Страничните ефекти включват главоболие, умора и мускулни болки, като те обикновено са леки. Малък брой участници в изпитването са имали нежелани реакции, описани като тежки.

"Новавакс" ще може да произвежда 100 милиона дози от ваксината на месец до края на третото тримесечие на 2021 и 150 милиона дози на месец през четвъртото тримесечие на 2021 г., информират от компанията.