Американската компания Novavax Inc. е подала молба за одобрение на ваксината си във Великобритания, съобщи Bloomberg. 

Това е първата протеиново базирана ваксина срещу COVID-19. От Novavax искат обичайния условен пазарен лиценз, като в подкрепа на безопасността и ефективността на ваксините представят данни от изследване с 15 000 доброволци във Великобритания от по-рано тази година.

Новата ваксина има ефективност от 96,4% срещу базовия щам на SARS-CoV-2 - повече дори от иРНК ваксините, както и 86,3% ефективност срещу алфа варианта, който се появи за пръв път във Великобритания. Компанията е направила и изследване с 30 000 души в САЩ и Мексико, което показва 100% защита срещу средно и тежко преболедуване.

Novavax планира да търси одобрение и от FDA, американският регулатор, до края на годината.

Ваксината ѝ бе една от първите, които получиха финансиране от САЩ, но имаха множество забавяния. Според анализатори част от причината е липсата на опит - за разлика от други компании, Novavax никога не е разработвала ваксина. Налице бяха и сериозни проблеми с производството.

Протеиново базираната ваксина използва протеин, в който е налице част от патогена, който предизвиква COVID-19, напълно неактивен, но който предизвиква силен имунен отговор при инжектиране. Тази технология позволява много по-стабилна ваксина - тя издържа дълго дори и в обикновен хладилник и не се нуждае от специално охлаждане до -70 градуса, както ваксините на Pfizer и Moderna.

Ваксината на Novavax е също така евтина за производство и властите по света разчитат, че чрез нея могат да се ваксинират хората в най-бедните държави.