До края на годината Европейската комисия ще предложи въвеждане на задължителни срокове в ЕС на валидността на сертификатите за ваксинираните против COVID, съобщи днес БТА, позовавайки се на говорител на комисията.

Решението може да се очаква до дни, посочи той. Говорителят отбеляза, че по-рано комисията препоръча валидността на документите да бъде девет месеца от поставянето на последната доза, необходима за пълно ваксиниране.

В първото тримесечие на следващата година в ЕС се очаква да бъдат доставени 250 милиона дози от ваксината на "Пфайзер", съобщи говорителят.

Той добави, че тези количества ще бъдат за осигуряване на подсилващи дози. По неговите думи количествата на доставките може да се увеличат допълнително с одобряването на ваксината на "Новавакс".

Властите в Белгия са решили днес до края на месеца да започне ваксинирането на децата на възраст 5-11 години срещу COVID, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Отбелязва се, че ваксинацията при децата ще бъде доброволна и със съгласието на родителите. Предвижда се първи ваксина да получат деца, които страдат от други заболявания и за които има опасност от тежко протичане на ковид.

До края на декември в Белгия се очаква доставка на над 330 хиляди дози ваксина, предназначена за деца. Предвижда се засега да се използва само ваксината на "Пфайзер", за която преди месец Европейската агенция по лекарствата даде разрешение за приложение при малолетни.

По данни от скорошно изследване на общественото мнение, родителите в Белгия са на различни становища за ваксинирането на децата. В северната област Фландрия, където са ваксинирани 81 на сто от пълнолетните, 57 на сто подкрепят ваксините за деца. В южната област Валония (71 на сто ваксинирани пълнолетни), същото мнение изразяват едва 41 на сто.

Отбелязва се, че 20 процента от родителите засега нямат решение как да постъпят. От ваксинираните белгийци над 70 на сто изразяват подкрепа за въвеждане на задължителна имунизация в страната.