Натискът на инфлацията ще започне да намалява от следващата година.

Това прогнозира пред БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. 

Ако Европейската централна банка възприеме заявения от Федералния резерв на САЩ курс да вдигне лихвите и спре изкупването на държавен дълг, натискът на инфлацията в общността ще намалее, посочи Лорер.

"Така че като монетарна политика натискът за инфлация ще започне да намалява от догодина. Междувременно у нас ние нямаме тези лостове на действие, така че можем да работим само и единствено с нашия бюджет, като фискални мерки, за да подпомогнем най-слабите от българското общество и да облекчим удара на инфлацията от тях", допълни.

За да се ускори темпа на икономиката са нужни инвестициите и новият министър е амбицирани да ги осигури.

"От 10 години насам чуждестранните инвестиции дефакто са пресъхнали. Затова аз считам, че започвайки от следващата година, променяйки имиджа на България на място, в което може да се работи без риск за собствеността, тези инвеститори отново ще се появят и пожелаят да инвестират. Имаме списък от тях за много сериозни цифри. Много сериозни цифри, които просто чакат да видят една предвидима среда и една държава и администрация, която ги пресреща с отворени обятия", заяви още Лорер.

Той обясни, как ще си сътрудничат ведомствата и в частност с това на Корнелия Нинова - на индустрията, в подкрепа на инвеститорите.

"Българска агенция за инвестиции намира потенциален инвеститор, който решава да инвестира в някоя от индустриалните зони, които са в Националната компания индустриални зони, която е в Министерството на промишлеността. Двете организации се събират. Приготвят пакет и инвеститорът е добре дошъл у нас", обясни министърът на иновациите и растежа.

Предвижда се и обединяване на финансовите инструменти в подкрепа на бизнеса.

"Както Националния иновационен фонд, който помага на учените да направят технолочиген трансфер на тяхната разработка в някакъв начинаещ бизнес, така и Фондът на фондовете, който предлага финансиране на стартъпи от различно ниво на растеж, така и ББР, която вече предлага заеми на по-зрели бизнеси. Събираме тези инструменти на едно място и рационализираме дейността им, така че да има много ясна верига кой и кога може да се финансира и от кой инструмент на държавата", поясни Лорер.