"Няма да имаме инфлация в стил Виденова зима, защото тогава тя не беше световно явление, а българско. И то заради некадърното управление на икономиката." 

Това заяви днес пред бТВ банкерът Левон Хампарцумян по повод на продължаващите притеснения, че проинфлационния натиск над доходите се засилва. 

Въпреки че не очаква драматични проценти на инфлация, Хампарцумян предупреди, че в следващите месеци ще се наложи да балансираме прихода и разхода така, че да не се оказваме с по-малко пари от преди. 

Банкерът обясни и че хората с фиксирани доходи и по-малко възможности са най-лошо ударени от икономическат ситуация. Същото важи и за енергийната криза в страната и в Европа. 

Що се отнася до цените на топлоенергията обаче, Хампарцумян заяви, че има проблеми в "Топлофикация", които са нерешени от години, защото все още нито едни управляващи не могат да намерят баланс как да се управлява дружеството по балансиран начин. 

Защо обаче инфлацията продължава да расте? 

"Пандемията продължава в медицинската си фаза, но вече икономиката на света расте. Търсенето се увеличава, същевременно има доста напечатани пари в кризисния период, за да няма резки шокове, които сега търсейки изход, подгряват инфлацията", обясни Левон Хампарцумян. 

Стоян Панчев: Инфлацията е по-опасна от пандемията

В същото време, но пред Нова, друг икономист - Стоян Панчев от БЛО, изрази друга позиция - че инфлацията в момента е по-опасна дори от коронакризата. 

"Тя е по-дългосрочен проблем. Реалният й размер у нас е подценен. Според данните на Националния статистически институт тя е 6%. Мисля, че инфлацията е в диапазона 10-12%”, заяви в студиото на „Събуди се” Стоян Панчев.

И добави, че не е изненадан от факта, че всеки трети българин няма пари за отопление. Според него не е нормално „топлото” да се превръща в лукс.

„Много зависи каква е вашата потребителска кошница. Тоест, вашата лична инфлация, може да е различна от моята”, поясни Панчев.

Икономистът предупреди, че много сектори от икономиката ще бъдат засегнати.

„Училищата и детските градини също ще пострадат, защото държавата определя разходите. Бюджетите трябва да се увеличат чрез административна мярка. Иначе подобни места няма да могат да се отопляват”, обясни Панчев.