Народните представители ще получават своите основни и допълнителни възнаграждения по банков път. Това реши парламентът, приемайки текстове от правилника. Предложението това да бъде записано в правилника бе на "Продължаваме промяната".

Парите, които депутатите получават за допълнителни разходи в размер на 2/3 от основното месечно възнаграждение, също ще се превеждат по банков път. Не бе прието предложението на "Продължаваме промяната" да отпадне текстът, според който това става с решение на парламентарните групи.

По време на дебата Настимир Ананиев ("Продължаваме промяната") заяви, че за мнозинството е важно да покаже пълна прозрачност. Той обясни, че допълнителните пари за депутатите са около 3400 лв., но парламентарната група може да реши да им даде по 1000 лв. И всички останали да бъдат дадени в брой.

"Да сте наясно, че плащането по банков път не означава прозрачност. Когато се плаща по банков път има банкова тайна, която не може да се разкрие".

Това възрази Любомир Каримански от "Има такъв народ". И допълни, че според Кодекса на труда всички бюджетни организации, каквато е и парламентът, изплащат възнаграждения по банков път.

 "Защо трябва да правите внушения и гол популизъм", попита Каримански.

От ГЕРБ също заявиха, че и досега депутатите получават всички пари по банков път.

"Винаги са се получавали средствата по банков път, те и се декларират.

Това каза Десислава Атанасова

Ананиев изтъкна, че в 43-ото народно събрание, в което и той бе депутат, парите са се получавали в брой.

Темата за това как получават депутатите своите заплати стана актуална, след като Емил Джасим поиска оставката на депутата от "Демократична България" Иван Димитров. Според Джасим той е настоявал парите да се получават на ръка.

Коментари предизвика и въпросът как депутатът от ДПС Делян Пеевски ще получава заплатата си, след като банковите му сметки за блокирани заради санкциите "Магнитски".