Парламентът ще може да привиква главния прокурор на изслушване извън обичайните му годишни доклади. Това решиха депутатите, приемайки текстове от правилника. Тези доклади ще засягат дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

Според гласувания текст - по решение на Народното събрание, прието по искане на една десета (24) от народните представители, или на парламентарна група, или по своя инициатива главният прокурор внася в Народното събрание и други доклади.

Докладите на върховните съдилища и държавното обвинение се разпределят от председателя на Народното събрание на съответната компетентна комисия в тридневен срок от постъпването им, за което той уведомява незабавно народните представители.

Комисията обсъжда доклада не по-късно от 15 дни от разпределението му и представя на председателя на Народното събрание становището си, като предлага и проект за решение по доклада. Проектът за решение може да съдържа и препоръки към органа, чиято дейност се обсъжда.

Докладът се включва в дневния ред на Народното събрание в едномесечен срок от внасянето му в Народното събрание и се разглежда не по-късно от три месеца.

Годишните доклади на върховните съдилища и главния прокурор се обсъждат, след като Народното събрание изслуша становището на комисията и изложението на председателя на Върховния касационен съд, съответно председателя на Върховния административен съд или главния прокурор в рамките на по 10 минути.

Обсъждането продължава с изказвания на народни представители, в които могат да се съдържат и въпроси към председателя на Върховния касационен съд, съответно председателя на Върховния административен съд или главния прокурор, които са длъжни да отговорят.

При обсъждането на доклада народните представители може да поставят и въпроси, постъпили писмено от граждани, институции и граждански организации във връзка с доклада, на които председателят на Върховния касационен съд, съответно председателят на Върховния административен съд или главният прокурор отговаря.

Комисиите на парламента ще могат да заседават без кворум, но няма да могат да гласуват и да приемат актове, решиха още депутатите.