Шест месеца са прекалено дълъг срок за постигане на напредък по спора между София и Скопие. Това заяви президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски в интервю за телевизия „Телма“.

Пендаровски отбеляза, че не се е надявал на бързо разрешаване на спора и не е изненадан от ветото на България.

"Не съм очаквал новото българско правителство, веднага след избирането му да каже „да" или „не“ за начало на преговори на Република Северна Македония с ЕС, но шест месеца е прекалено дълъг срок", каза Пендаровски, който отбеляза, че новото правителство у нас тепърва навлиза в управлението. "Първото нещо, което Петков каза, когато изборните резултати бяха известни, бе, че не бива да говорим само по "историческия канал".  И заговори за сформирането на нови работни групи. Мисля, че работните групи са отличен подход, не бива да говорим само за етническата принадлежност на цар Самуил и Гоце Делчев. Чрез тях може да обсъждаме неща, които засягат нашите граждани - енергия, инфраструктура, образование, здраве, инвестиции. Това е много по-добър подход от този на предишната власт."

Пендаровски поздрави Петков, че предлага да се обсъждат "реалните критерии, според които се започват преговори за влизане в ЕС".

"Историческата комисия е важна - да запълним някои петна в историята. Защото и при тях, и при нас имаше комунистическа историография. Но не можем да говорим само за история и от успеха на работата на тази комисия да зависи да влезе или да не влезе някой в ЕС. Очаквам този или следващия месец да стартира практическата реализация на неговия план".

Пендаровски уточни, че според него шест месеца са прекалено дълъг срок за работа на работните комисии, защото през последните години от 2017 г., от подписването на двустранния договор, и особено в последната година, е имало две правителствени срещи, на които е правена оценка на постигнатото.

"Мисля, че няма да има изненада. За кое би имало изненада? За Коридор №8? За енергийна свързаност? Ако искате и за изчистването на някои неясноти в нашите и техните учебници? Няма проблем. И мисля, че не за 10 дни, но за няколко седмици биха били изчистени тези въпроси, а работните групи могат и да продължат своята работа. Проблемът бе в това, че България наложи позицията, че ако членовете им в историческата комисия не кажат "това става", само тогава може да започнем преговори", каза Пендаровски.

По повод условията на България, известни като "пет плюс едно" , Пендаровски каза, че Република Северна Македония е изпратила вижданията си по тях, но от София няма официален отговор, независимо от спекулациите, че такъв отговор е изпратен.

"Не съм получавал нищо - нито устно, нито писмено. Де факто получавам отговор вчера и днес - с ветото на България. Ясно е, че те не харесват отговорите, които препращаме към тези няколко точки, но това са червените линии, от които не може да се отстъпи, така че и през февруари, и през март, и когато и да бъдат поставени на масата тези пет, шест точки, нашият отговор ще бъде идентичен", каза Пендаровски.

По думите му в Република Северна Македония не знаят обективно всички позиции на новия български премиер освен срока и модулите, които той предлага.

"Не знаем какво точно мисли конкретно по тези теми. Хората, които сега са на възлови позиции в България, не са били досега на такива позиции. Опитахме се да открием какво мисли новият външен министър на България по въпросите и проблемите с Република Северна Македония- не намерихме. Трябва да изчакаме", каза Пендаровски.

На въпрос трябва ли да се очаква промяна в позицията на България Пендаровски заяви, че още при първите предсрочни парламентарни
избори в България е предупредил, че няма как да се очаква бързо решение заради единодушието, с което е приета декларацията в парламента в София.

"Това е въпрос на историческа и политическа приемственост и казах: да вървим стъпка по стъпка без да бързаме. И сега казвам: "Чакаме 17 години със статут на страна кандидатка. Не казвам да чакаме още година, две, пет, но ако имате изявление като последното, това е свързано с начина, по който София гледа на македонския въпрос и той не се е променил от комунизма", смята Пендаровски.

По думите му такива условия, каквито България поставя пред Република Северна Македония - "кой какъв е бил преди 150 години" и какво да се пише в учебниците, не само не са били представяни пред никого, но и "нямат никаква връзка с критериите пред всяка една страна кандидат за членство в ЕС".

"Нека не бъдем критични към ЕС, те помагат зад кулисите, но няма унисон в дискусията вътре", каза Пендаровски.

По думите му гръцкият премиер Мицотакис се е обявил за "най-големият защитник на интеграцията на Западните Балкани след подписването на Преспанския договор" и това ще бъде една от основните теми при посещението му в София в понеделник.

"Мицотакис е разговарял през последните няколко месеца и с някои европейски лидери на тази тема. Знаем, че той има и много близки отношения с френския президент", каза Пендаровски.