ЕС трябва да използва различни лостове, включително визите, за гарантиране на пълното прилагане на съществуващите споразумения за реадмисия със страните на произход на мигрантите.

Това става ясно от огласените тази вечер заключения на Европейския съвет в Брюксел.

Лидерите на държавите от ЕС призовават Европейската комисия, върховния представител за външната политика и страните членки да гарантират бързото връщане на мигрантите от територията на Съюза. За това като лостове трябва да бъдат използвани всички политики и инструменти на ЕС, сред които развитието, търговията и визите.

Това може да означава и връщане на визовия режим за някои държави, които са освободени от него, коментираха дипломати пред Клуб Z.

Европейският съвет отново осъди опитите на трети страни да инструментализират мигрантите с политически цели. Трябва да бъдат разработени инструменти за отговор на такива деяния.

Държавните и правителствените ръководители призоваха бързо да се работи по предложенията за мерки срещу транспортни оператори, осигуряващи или занимаващи се с трафик на хора с цел нелегалното им влизане в ЕС.

Такива деяния извършва режимът в Беларус, гласят заключенията. Европейският съвет осъжда предизвиканата от Александър Лукашенко хуманитарна криза по границата на страната с ЕС.

Общността ще отговаря решително на хибридните атаки на Минск. Това включва ефективна защита на границите на Съюза чрез засилване на законодателната рамка. Затова Европейския съвет призовава Съвета на ЕС да проучи предложението на Комисията за временни извънредни мерки във връзка с миграционния натиск от Беларус. Те предвиждат съседните на Беларус страни членки - Полша, Литва и Латвия, да могат да връщат по-бързо мигрантите от своите територии.

Страните от ЕС потвърдиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. И предупредиха, че всяка бъдеща руска агресия срещу тази страна ще има висока цена и сериозни последици. Агресията ще доведе и до нови санкции на ЕС, координирани с партньорите.

На Европейския съвет бяха обсъдени също сигурността и отбраната. ЕС ще поеме повече отговорност за собствената си сигурност. В сферата на отбраната той ще предприеме стратегически курс за повишаване на способността си да действа автономно.

Същевременно ЕС се ангажира с тясно сътрудничество с НАТО.

Европейският съвет ще разгледа въпросите за сигурността и отбраната през март 2022 г., когато ще бъде поканен да подкрепи представения през ноември т.г. Стратегически компас.