Висшата лига на Англия е изправена пред отлагане на мачове, а дори и на целия кръг през уикенда заради нарастващите случаи на COVID-19. Призив футболът да спре отправи старши треньорът на "Брентфорд" Томас Франк.

Мачът на отбора му с "Манчестър Юнайтед" във вторник не се игра заради големия брой случаи (близо 20) сред играчите и служителите на "червените дяволи".

13 позитивни има и при "пчелите".

"Новите случаи станаха твърде много във всеки един клуб, заяви Франк. - Никой не е подминат, всички имат проблеми. Отлагане на кръга във Висшата лига и на мачовете за Купата на лигата ще даде на отборите поне седмица, за да се реши проблемът. Трябва да се дезинфекцират базите и стадионите."

Вчерашната среща между "Бърнли" и "Уотфорд" бе отложена, както и "Брайтън" - "Тотнъм" за миналия уикенд, след като инфекцията настъпи при "шпорите". Почти сигурно в събота ще отпадне и "Манчестър Юнайтед" - "Брайтън". Най-вероятно такава ще е съдбата и на "Лестър" - "Тотнъм" днес заради много инфектирани и при "лисиците".

Франк добави, че ваксините трябва да са препоръчителни, а не задължителни, тъй като "живеем в свободен свят", по думите му. Той призова за имунизация и за повече прозрачност за това кои футболисти са заразени. Според наставника повечето играчи на "Брентфорд" са имунизирани, като клубът организира поставяне на трета доза.

Днес стана ясно, че три положителни проби са дадени в "Челси". Засегнати от вируса са близо половината клубове.

В сряда във Великобритания бяха отчетени 78 610 позитивни случая - рекорд от началото на пандемията за ден. Основната причина за това е Омикрон.