Грип има, очаквахме го и той тепърва ще влиза. Хубавото е, че точно този щам (б.р. „Камбоджа“), е включен в грипната ваксина. Не е късно за ваксина и тя е силно препоръчителна не само за лицата над 65 г.

Това препоръча проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в четвъртък по бТВ.

От НЦЗПБ съобщиха преди два дни, че жена, завърнала се у нас от Франция преди 4 дни, е с доказан грип от типа "Камбоджа", който циркулира в Европа.

Жената е вдигнала висока температура, имала и кашлица. Тестът за коронавирус, който ѝ направили в столичната болница "Майчин дом", е бил отрицателен. Направили ѝ и бърз тест за грип, който дал положителен резултат. Доказан е грип от тип А (H3N2).

Според епидемиолозите вирусът вече циркулира в Европа. Той протича с усложнения, които често изискват лечение в болница.

„Когато два дни имаме температура, това е силно съмнително, особено когато сме в условия на пандемия“, каза още проф. Христова.

Тя уточни, че вес още няма доказан случай на Омикрон в България.

„Изследваме много проби. Разбира се не може да се изключи да има единични случаи, които да не се засекат. Второ, нямаме повишение в заболеваемостта, което е един от сигналите, когато се появи Омикрон“, смята тя.

Проф. Христова допълни, че последните данни показват, че Омикрон е 50% по-заразен от Делта варианта и че се очакват много болни. От друга страна, той протича по-леко, а южноафриканско проучване казва, че рискът от хоспитализация е по-нисък.

„Последният ни анализ отчита спад на новите COVID случаи. Ще отнеме поне месец случаите да паднат до няколкостотин на ден“, отбеляза още тя.

Към момента според данните на НЦЗПБ към 16 декември вече седем области са в жълтата зона със заболеваемост под 250 на 100 хил. души за 14-дневен период. Останалата част от страната е в червената зона - между 250 и 500 на 100 хил.