Пет области са вече със заболеваемост под 250 на 100 хил. души. Това сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести за 14-дневната заболенаемост на 100 хил. души към 14 декември.  

Силистра, Кърджали, Сливен, Пазарджик и Разград са оцветени в жълто.

Останалата част от страната е в червената зона - със заболеваемост между 250 и 500 души. Под границите от 500 души на 100 хиляди падна и Русе, която доскоро оставаше единствената област в тъмночервено.

Средната заболеваемост за страната е 350,91 на 100 хил. за 14-дневен период - тя продължава да пада, макар и със забавено темпо.

Наличие на новия вариант Омикрон все още не е открито в България, но според експертите най-вероятно това ще стане преди края на годината. С навлизането на Омикрон се задава и опасност от нова вълна на епидемията.

Спада COVID смъртността на 100 хил. за 14-дневен период, според данните на Единния информационен портал. Тя е 19,71 на 100 хил. - значително по-ниска, но все още на високи нива.  

Общата смъртност продължава постепенно да спада, сочат данните на НСИ. За последната седмица на ноември тя е значително по-ниска в сравнение със същия период на м. г., когато беше разгарът на втората вълна, но е много по-висока спрямо периода преди COVID.