Малко или никакви антитела остават след две дози Moderna и Pfizer и след една доза J&J са установили учени, тествали кръвта на ваксинирани срещу псевдовирус, наподобяващ Омикрон. Това съобщи "Ройтерс".

Изследователите от Харвард, МИТ и Масачузетската обща болница са взели кръвни проби от хора, минали пълния цикъл от ваксинация с трите най-популярни ваксини. В нея се слага псевдовирус, изработен в лаборатория с обвиващите протеини на друг вирус. Той е направен да наподобява новия вариант на коронавируса, но не носи генетичния материал за въпросната протеинова обвивка.

Това не означава, че хората с две дози нямат никаква защита срещу вируса, но е индикация за по-слаб имунен отговор при тях, което е очаквано. Изследването още не е минало академичен преглед.

Добрата новина е, че кръвта на хора с бустър е реагирала силно и е имало достатъчно антитела в нея, че да се справят и с новия вариант.

Омикрон е много по-заразен от досегашния доминантен вариант Делта и скоро ще го замести - до началото на 2022 г. Все още няма достатъчно данни, които да докажат облекчаване на пандемията, но ранна информация сочи, че Омикрон може да е по-слаба версия на вируса в това как засяга заразените.

Pfizer призна преди седмица, че ваксината й не се справя добре срещу Омикрон в лабораторни тестове при две дози, но има достатъчно силна реакция след буустер. Moderna и J&J не са представили данни за ефективността на своите ваксини, но се очаква иРНК компаниите вече да движат разработката на нова версия.