Серхио Агуеро официално обяви, че се оттегля от футбола на 33-годишна възраст поради сърдечно заболяване.

"Това е много труден момент. Решението, което взех, взех за здравето си, това е основната причина, заради проблема, който получих преди месец и половина. Бях в добрите ръце на медицинския персонал, който направи всичко възможно и ме убеди, че най-доброто нещо би било да спра да играя", обяви аржентинският нападател на пресконференция.

Голмайсторът на "Манчестър Сити", който премина в "Барселона" със свободен трансфер през лятото, бе принудително заменен по време на мача срещу "Алавес" през октомври, след като получи болки в гърдите и виене на свят. 

"На тази пресконференция искам да съобщя, че реших да спра да играя футбол. Взех това решение преди около седмица и искам да кажа на всички, че направих всичко възможно, за да имам надежда, но нямаше какво да се направи."

Мениджърът на Сити Пеп Гуардиола беше един от няколкото представители на бившите клубове на Агуеро, които присъстваха на пресконференцията, докато клубът също отдаде дължимото на бившия си нападател в социалните мрежи.

"Всички в "Манчестър Сити" биха искали да се възползват от възможността, за да благодарят на @aguerosergiokun за неговия невероятен принос към нашия успех през последното десетилетие и да му пожелаят успех извън футбола", написаха на клубната страница на отбора в "Туитър".

През ноември Агуеро изрази увереност, че се чувства "положително" и постига "напредък" със здравето си. Той се съгласи да се присъедини към "Барселона" през май, подписвайки двугодишен договор с клауза за изкупуване от 100 милиона евро (86 милиона британски лири), след като напусна "Сити".

Той обаче нямаше право да играе за клуба до края на август, поради правилата на финансовия феърплей в Испания, които попречиха на "Ла Лига" да регистрира нови попълнения.

След това нападателят получи контузия в прасеца, която го изключи до октомври. Той успя да направи своя дебют за клуба като резерва при победа с 3 на 1 срещу Валенсия. Аржентинецът отбеляза първия си гол за "Барселона" срещу "Реал Мадрид" - на 24 октомври. "Белия балет" също изрази ласкав коментар по адрес на нападателя в "Туитър".

"Беше чест да се състезаваме с играч като теб, @aguerosergiokun, един от най-великите играчи в света. Много успехи на теб и семейството ти!".

Кариерата на Агуеро започва в аржентинския клуб "Индепендиенте", като в периода 2003-2006 г. той вкарва 18 гола, преди да премине в "Атлетико" (Мадрид). Там той имаше ползотворен период, като отбеляза 100 пъти в 230 мача във всички турнири и спечели Лига Европа през 2010 г., в допълнение към Суперкупата на УЕФА.

"Манчестът Сити" подписа с Агуеро през 2011 г. и той влезе във фолклора на клуба още в края на първата си година в тима, след като отбеляза късен гол в последния мач от сезон 2011/2012, за да осигури първата титла на отбора във Висшата лига.

Агуеро остана в Манчестър 10 сезона и счупи рекорда на Ерик Брук, като стана най-добрият голмайстор историята на клуба през 2017 г.

Той отбеляза 260 гола в 390 мача и спечели множество отличия, включително пет титли във Висшата лига, шест трофея за Купата на лигата и Купата на ФА и т.н.

Нападателят поддържаше високо ниво и за националния тим на Аржентина - отбеляза 41 гола в 101 мача, с което стана третият голмайстор в историята на отбора след Лионел Меси и Габриел Батистута.

Агуеро беше част от отбора на родината си, който спечели Копа Америка през 2021 г.