Международният олимпийски комитет (МОК) взе решение на виртуално заседание да извади от програмата на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. бокса, вдигането на тежести и модерния петобой.

Те все още имат шанс да са част от калифорнийската надпревара след по-малко от 7 години, но трябва да преминат през нова цедка, в която спорят с бейзбол, софтбол, карате, лакрос, скуош, крикет и поло, които също кандидатстват. 

Трябва да се отбележи, че бейзбол, софтбол и лакрос са доста популярни отвъд океана, за разлика от щангите и модерния петобой например. Всяка страна домакин има правото да добави спортове по свое усмотрение - така, както карате попадна в Токио, но Франция не го одобри за 2024 г.

На мястото на въпросните три спорта, два от които сме свикнали да наричаме "български", влизат скейтбординг, сърф и спортно катерене.

Президентът на МОК Томас Бах изтъкна, че те са получили одобрение поради факта, че са "младежки" и са преминали при голям интерес в Япония миналото лято. Също така и заради това, че за практикуването им се изискват иновации, а това е един от фокусите на Лос Анджелис 2028. 

Боксът и вдигането на тежести отдавна са на мушката. И двата спорта са сред най-старите в модерните Олимпийски игра, но имиджът и популярността им страдат доста напоследък. Вече години продължава отзвука покрай корупционните скандали в бокса в Рио 2016. Оказа се, че доста мачове са решени с външна намеса, като на съдиите са давани подкупи.

А в щангите допинг скандалите не спират, често се отнемат медали на призьори на големи първенства заради положителни проби. Освен това интересът от гледна точка на телевизионна аудитория и отразяване е все по-малък.