Протестите срещу корона-политиката в Германия стават все по-опасни. Антиваксъри от две седмици се организират във факелни протестни шествия и обсаждат домовете на действащи политици. Стига се до боеве с полицията, като завчера демосстранти раниха сериозно няколко полицая.

Засегнати от това са източните провинции Тюрингия и Саксония. Днес министърът на вътрешните работи на Тюрингия Георг Майер заяви, че държавата трябва да вземе мерки срещу Telegram и то спешни.

„Трябва да накараме тази социална мрежа да спре насъскването срещу хора и ако не го направи, да има санкции“, заяви той.

Той дори допусна като възможност и активирането на геоблокинг. С него социалната мрежа може да бъде недостъпна в някои региони. „Все още не сме стигнали до там, но можем да обмислим и такава стъпка“, посочи той.

Колегата на Майер от Саксония Роланд Вьолер предупреди в интервю от невероятната сила на мобилизация на тълпите в тази мрежа.

„Чрез нея малки групи екстремисти успяват да поставят под заплаха гражданското общество“

Вьолер настоя Telegram да бъде задължен да дава реалните имена на хора, които са призовали за извършване на престъпни деяния, за да могат те да бъдат преследвани от закона.

„Тази мрежа не може да е биотопът на престъпниците“, заяви още той.

Санкции само върху Telegram обаче ще дадат краткотраен ефект - налице са буквално десетки криптирани чат-програми, някои от тях напълно анонимни.