САЩ загубиха своята привлекателност като световен център за развитие на информационните технологии - големи проекти в тази област се реализират успешно в други страни, а американският пазар като цяло се отличава с високата си цена за развитие, прегрява и се регулира.

Това мнение изрази създателят на социалната мрежа VKontakte и пратеникът на Telegram Павел Дуров, цитиран от ТАСС, коментирайки филм за предприемачи емигранти в Силиконовата долина, които са оптимисти за перспективите, които се отварят пред тях.

"Бидейки познат с много герои на филма лично, забелязах контраст между това, което декларират пред камерата, и това, което казват в лични разговори. Чувал съм повече от веднъж от всички бизнесмени в историята за недостатъците на живота в САЩ. Сега има един, от които той прекарва половината от времето си у дома, другият всъщност се е върнал в Европа в продължение на няколко месеца, третият е обезверен от американците и изгражда „малка Русия“ около него “, написа Дуров.

Според него Силиконовата долина е място на завишени цени за високотехнологичния бизнес.

"Самите предприемачиэемигранти рядко наемат разработчици от Силиконовата долина. Местните програмисти са скъпи, разглезени и често не могат да се съсредоточат върху работата поради потока от външни предложения и идеи. В резултат на това емигрантите предпочитат да работят с програмисти и дизайнери от Източна Европа, но това рядко им са удава поради 10-часовата разлика във времето. В този смисъл е много по-лесно да се работи от времева зона, близка до Източна Европа или Индия“, подчерта Дуров.

Според предприемача американският интернет пазар е прегрят и регулиран и ако по-рано всички големи проекти са започнали тук, сега най-големите истории на успеха в социалните медии възникват точно извън Силиконовата долина.

"Пример е TikTok с 800 милиона потребители или Telegram с 400 милиона активни потребители. През миналата седмица Byju, индийски образователен стартъп, достигна капитализация от $10 млрд. Това е логично: днес Индия, а не САЩ, е най-големият отворен интернет пазар“, добави той.

Дуров отбеляза и други недостатъци на живота в Америка: "полицейска държава", която е лидер по броя на хората в затвора, неефективната и скъпа здравна система, лошо качество на средното образование, ограничен културен живот и високи данъци.