Руският опозиционен политик Алексей Навални, който излежава присъда, е започнал да работи в шивашкия цех на затвора и станал "шивачка", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

По този повод той се пошегува и заяви в Инстаграм, че това е променило отношението му към феминистите.

Навални написа, че властите в затвора изискват от затворниците да работят и им дават възможност за избор между различни занимания - готвене, пекарство и шиене. Опозиционерът казва, че е избрал занимание, което в документацията на затвора е наречено "шивачка", макар че на руски думата "швея" съществува само в женски роди и се използва обикновено само от нежния пол.

В публикацията си Навални се шегува, че би трябвало да има и мъжки род. След тази случка той вече се отнася с по-голяма симпатия към хората, на които преди се е присмивал за това, че са искали в руския език да има думи в женски род като например "блогърка" и завърша в призива да се измисли мъжка форма на руската дума "швея".

Навални, който е най-изявеният в Русия критик на президента Владимир Путин, от март излежава присъда от две години и половина в затвор източно от Москва за нарушаване условията на освобождаване под гаранция. Според Навални обвиненията срещу него са били изфабрикувани, за да спънат политическите му амбиции.

Последната му публикация в Инстаграм се появи в деня, в който американският президент Джо Байдън ще проведе видеоконферентен разговор с Владимир Путин. Вероятно е в него да се разисква и неговата съдба.

През март САЩ наложиха на Русия санкции заради отравянето на Навални миналата година, което Москва отрича да е извършила.