„Неизбежно и нормално е в края на ХХ век – века на деколонизацията, вяка на края на империите – било Османската, Австро-Унгарската, Френската, Британската, Португалската или друга, Руската империя също да стигне до своя край.“

Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург френският евродепутат Бернар Гета от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Той говори на кратък дебат, посветен на 30-ата годишнина от разпадането на СССР. И нарече събитието „щастливо“.

Гета отправи и две послания до рукия президентт Владимир Путин:

„На г-н Путин трябва да му кажем, че е ужасно, неприемливо и неразбираемо, когато 30 години след разпада на СССР той се опитва да запуши устата на „Мемориал“ - движение, което усърдно работи, за да възстанови паметта на жертвите на съветската система. Второ, г-н Путин, вие ни казвате, че се плашите от настъпването на НАТО към вашите граници. Може би този аргумент е разбираем. Но вие пък разберете, че ние, на границите на ЕС, можем да се опасяваме от една агресивна армия като вашата, която анексира Крим и де факто окупира Източна Украйна.“

Литовката Раса Юкневичиене от Европейската народна партия (ЕНП) призова ЕС да осъществи по-тясно сътрудничество с Украйна и Грузия.

„Нищо не предизвиква Кремъл повече от бездействието, породено от страха да не би да бъде провокирана Русия. Ултиматумите на Кремъл за НАТО ми напомнят за разделението на Европа по пакта „Молотов-Рибентроп“. Не можем да допуснем това. Наградата "Сахаров" за Алексей Навални и Нобеловата награда за мир за Дмитрий Муратов са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни“, каза тя.

Специално внимание на носталгията по СССР обърна германският „зелен“ евродепутат Сергей Лагодински. Самият той е роден там преди разпадането.

„За едни това бе освобождение, но за други – загуба на родината им. Десетилетия някои бяха горди граждани на СССР. След разпадането те бяха изоставени. Трябва да приемем тази тъга във връзка, както и радостта на тези, които ликуваха заради идването на демокрацията“, каза той.

Но бе категоричен, че нещата трябва да бъдат назовавани с истинските им имена. И изтъкна, че го боли, когато вижда всеки ден, че се извършвант престъпления срещу неговия народ.

В защита на СССР се изправи германецът Мартин Ширдеван от радикалната левица.

„За пореден път историята се използва като инструмент, за да се дискредитират стремленията на едно общество, освободило се от капитализма и фашизма, за да се задълбочава конфронтацията с Русия“, започна той.

Ширдеван призна, че в СССР е доминирал държавно-партиен апарат, отчуждил се от идеалите на работническото движение и преследал милиони хора. Но пък според него е абсурдно отъждествяването на тази система с фашизма. При социализма имало борба с експлоатацията. Докато фашизмът се основавал на омразата и неравенството.

Германецът каза също, че критиките към Путин са легитимни. Но в същото време не е необходима нова Студена война, а всичко трябва да се реши по дипломатически път.