Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който забранява публично да бъдат отъждествявани целите, решенията и действията на Съветския съюз и на нацистка Германия през Втората световна война, а също и да се отрича решаващата роля на съветския народ в победата над фашизма, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Авторите на текста изтъкват, че е недопустимо да бъдат приравнявани действията на "защитниците на Родината, дали живота си в борбата за нейната свобода и независимост, действията на войниците освободители с насочените към унищожаване на народите действия на войниците окупатори, признати за виновни в престъпления с присъда на Нюрнбергския трибунал".

Санкции за нарушителите на този закон още не са определени.

Руският президент подписа и акт, който забранява да се показват публично като "екстремистки материали" изображения на лицата на нацистки военни престъпници, защото това "оскърбява многоетническия народ и паметта за жертвите от Великата отечествена война".

Забранява се и разпространението на изказвания на лидери на организации, признати за престъпни от трибунала в Нюрнберг. Изключение правят случаите, в които се формира негативно отношение към идеологията на нацизма и няма признаци той да бъде пропагандиран или оправдаван.

Двата закона са публикувани на руския официален сайт за правна информация.

Според мнозина експерти режимите на Хитлер и Сталин са почти еднакви, особено що се отнася до методите им на управление. И двамата диктатори са установили в своите страни тоталитарни режими и са лично отговорни за много жертви.

В началото на Втората световна война Хитлер и Сталин на практика са съюзници. Те си поделят Полша, а СССР воюва в прибалтийските държави и Финландия.

Доста е спорно доколко определението "войници освободители" е подходящо за армията на СССР. Както е известно, след Втората световна война СССР окупира и налага тоталитарни режими в Източна Европа, които съществуваха до края на 80-те години на XX в.