Както Клуб Z писа преди седмица, служебният военен министър Георги Панайотов бе награден за вярна служба на президента Румен Радев с посланически пост във Вашингтон. 

На последното заседание на служебния кабинет в сряда е взето решение да бъде отзован посланикът ни там Тихомир Стойчев и да бъде командирован Георги Панайотов. Предложението до президента бе публикувано днес в системата за правна информация на МС. Макар че Георги Панайотов е присъствал на заседанието, в протокола е записано, че той не е участвал в обсъждането на предстоящата си задгранична командировка и в гласуването, което не би се случило за първи път. Марин Райков, който се предложи за посланик в Лондон като служебен външен министър, после като служебен премиер одобри и предложи назначението си на президента. 

Въпреки това не е ясно защо служебният кабинет изпраща военния министър за посланик, което можеше да бъде сторено от редовно правителство. Вероятно Панайотов не е бил сигурен дали новата външна министърка Теодора Генчовска от ИТН ще подкрепи толкова възторжено изпращането му. 

За да отиде Панайотов във Вашингтон, правителството прекратява мандата на посланика ни там Тихомир Стойчев, последният човек от екипа на бившия президент Росен Плевнелиев, който все още заема посланически пост. Редовният мандат на Стойчев отдавна изтече, но бе удължен от предишния кабинет. 

Преди да стане служебен военен министър, Георги Панайотов бе постоянен представител на България в ООН в Ню Йорк, а съпругата му - служител в посолството във Вашингтон. Сега тя няма да може да работи там поради конфликт на интереси, но вероятно ще бъде назначена да работи в постоянното представителство към ООН в Ню Йорк.

С друго свое решение на последното си заседание служебният кабинет предлага за посланик в Грузия Веселин Вълканов, който в момента е представител на Регионалния съвет за сътрудничество в Брюксел, а преди това е бил посланик на България в Белгия. 

Засега остават вакантни посланическите места в Копенхаген, Виена и Пекин, като едно от трите ще е за служебния външен министър Светлан Стоев, но той, както и никой от старшите дипломати не желаят да се служат в китайската столица. Вероятно за Пекин ще се наложи да замине някой от двамата служебни зам. външни министри, навършили отдавна пенсионна възраст, въпреки че това ще е нарушение на Закона за дипломатическата служба.