„Енергията не трябва да се превръща в оръжие за оказване на натиск, а енергийната сигурност на Европа и нейните съседи трябва да бъде гарантирана“.

Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместен брифинг с новоизбрания германски канцлер Олаф Шолц.

Така Фон дер Лайен отговори на въпрос дали ако руските войски навлязат в Украйна, може да бъде спрян „Северен поток 2“.

„Всяка агресия ще има цена. Ние ще предадем отделните точки на Русия, но няма да го направим публично“, каза още тя.

Олаф Шолц е на първо посещение в Брюксел в качеството на федерален канцлер. Той встъпи в длъжност само преди два дни.

„ЕС, Германия и останалите страни със сигурност ще реагират, ако има нарушаване на границата“, увери той.

Но добави, че целта в момента е това да се предотврати.

 
Запитан за възможността ядрената енергия и газа да бъдат включени в чистата енергия, Шолц заяви, че синьото гориво ще играе роля при прехода към климатичен неутралитет на страната му. Германия си е поставила за цел да го постигне през 2045 г.

Страната иска да развива добива на енергия от възобновяеми източници, като в тази връзка има ясно поставени цели, каза още Шолц.

Новият канцлер изтъкна, че дошлата на власт тройна коалиция в Берлин, състояща се от неговите социалдемократи, „зелените“ и свободните демократи, има ясно изразена проевропейска позиция. Той посочи, че същото може да се каже и за голяма част от германската опозиция.

Шолц се срещна и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Аз съм канцлер на Германия и говоря като такъв, а не като политик социалдемократ. Мисля, че това е начинът, по който работим в Европа“, отговори Шолц на въпроса дали с неговото поемане на поста се очаква завой към социалдемократическа политика в ЕС.

„Мисля, че трябва да забравим къде се намираме в политическия спектър, и да се стремим да развием общо бъдеще в Европа“, добави той.

Германският канцлер разговаря и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Главна тема на дискусиите в централата на пакта бе напрежението по границата между Русия и Украйна.

„Въпросът за бъдещо членство на Украйна ще бъде решен от нея и 30-те съюзници и от никой друг. Не можем да приемем, че Русия се опитва да възстанови система, в която големи сили като нея имат сфери на влияние, където те да решават какво да правят другите.“

Така Столтенберг коментира отправеното по-рано днес искане от руското външно министерство към пакта да отмени решението си от 2008 г., отварящо вратите за членство на Украйна и Грузия.

„Фундаментален принцип е, че всяка страна има право да избере своя собствен път. Това е залегнало в много документи и споразумения, които Русия също е подписала. И това важи и за системата за сигурност, в която иска да бъде“, каза той.

Олаф Шолц подчерта че е важно да няма промяна на границите, както и агресивни действия на една държава срещу друга. Те не трябва да бъдат застрашени, а хората и страните в Европа трябва да могат да разчитат на това.