„Русия ще плати висока цена, ако използва сила срещу независимостта на Украйна“, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той направи изказването в началото на двудневната среща на външните министри от страните членки на пакта в Рига.

Западът е показал, че може да наложи финансови, икономически и политически санкции на Русия, припомни Столтенберг.

„Разполагаме с различни варианти и през годините сме показали при реакцията на предишни случаи на употреба на военна сила от Русия срещу Украйна, че можем да поддържаме тежки финансови, икономически и политически санкции. Фактът, че засилихме присъствието си тук в региона, както в региона на Черно море, така и в този на Балтийско море, по въздух, земя и суша, е пряка реакция на руското военно нахлуване в Украйна, на незаконното анексиране на Крим“, допълни той.

Темата за руското струпване край Украйна бе най-важната в първия ден от срещата.

„Виждаме значително и необичайно съсредоточаване на сили, което е неоправдано и необяснимо, и е придружено от агресивна риторика и дезинформация. И ние знаем, че Русия използва и преди сила срещу Украйна и други съседи“, каза Столтенберг.

Според него няма яснота около това какви са намеренията на Москва. Той повтори предупреждението, че Кремъл ще плати висока цена при нова агресия.

Утре Столтенберг ще се срещне с външните министри на Украйна и Грузия. Те също участват в срещата като представители на страни партньори.

НАТО е готова да се противопостави в сътрудничество със съюзниците си от ЕС на хибридната кампания, предприета от режима в Беларус, каза още Столтенберг.

Министрите обсъдиха също контрола на въоръженията, разоръжаването и разпространението на ядрените оръжия. Докато страните от пакта значително са намалили ядрените си арсенали след Студената война, Русия и Китай ги увеличават, което е тревожна тенденция.

„Нови и разрушителни технологии изцяло променят естеството на конфликта“, смята генералният секретар на алианса.

Тази вечер външните министри ще обсъдят следващата Стратегическа концепция на НАТО. Тя трябва да бъде приета догодина, на срещата на върха на пакта в Мадрид.