„Война и мир“ в ново издание с твърди корици и за ценители. На 8 декември романът класика на Лев Толстой излезе в четири луксозни и удобни за четене тома със знака на издателство "Кръг". Кориците и близо петдесет илюстрации са на Теодор Ушев. Използван е класическият у нас превод на Константин Константинов, създаден през 1957 г., а цялостното оформление на проекта е на дизайнера Григор Григоров.

„Война и мир“ често е определян като най-великия роман в историята на литературата, а авторът му – Лев Толстой, е признат от критиката и читателите за най-добрия белетрист на всички времена. Той създава най-прочутото си произведение в периода 1863 – 1869 година. До заглавието "Война и мир" писателят стига след други два варианта – „Три времена“ и „Всичко е хубаво“.

„Война и мир“ е забележителна смесица между реализъм, историческа проза и философия. Ако светът можеше да разкаже сам себе си, той щеше да пише като Толстой, коментира Исак Бабел. А самият Толстой заявява, че „Война и мир“ не е „роман, още по-малко е поема и още по-малко историческа хроника“, защото „най-добрата руска литература не отговаря на стандартите“, припомнят от "Кръг".

Теодор Ушев работи по проекта да илюстрира ново българско издание на романа повече от година. Създава над 60 илюстрации, 50 от които влизат в четирите тома. Избрал е да работи с китайски туш върху оризова хартия.

„Целта беше да създам експресивни изображения, които да кореспондират по необичаен начин с този опус на любовта, войната, мира и човешкия екзистенциализъм“, казва художникът.