Макс Верстапен и Люис Хамилтън дадоха съвместна пресконференция преди неделното Гран При на ОАЕ, на което ще решат световната титла във Формула 1. Двамата влизат в състезателния уикенд на "Яс Марина" в Абу Даби с равни точки. 

Те се удариха три пъти пъти по време на най-интересния сезон от години насам, а имаха още много дуели. Последните бяха преди дни в Саудитска Арабия, където Люис блъсна болида на Макс отзад, след като лидерът в шампионата рязко намали.

Нидерландецът получи две наказания за общо 15 секунди към времето и два пъти му бе наредено да върне позиция на опонента си.

Напрежението се усети и на брифинга, все пак преминал без да се прекрачва границата.

Верстапен бе попитан дали мисли за вариант, при който катастрофа да коства отпадане и на двамата, което ще му донесе първа титла в кариерата.

"Един пилот не мисли за такива неща, отвърна асът на "Ред Бул". - Опитваш се да дадеш всичко от себе си, не само индивидуално, но и като отбор. Това са приказки по медиите, а моята цел е да съм подготвен по най-добрия начин. Искам да победя и въобще не ми минава през главата възможен удар. Знам какъв е етичният код в нашия спорт. Всички го знаем. Не е нужно да се дабява нещо специално за неделя."

След това Верстапен повтори теза на шефовете си в "Ред Бул" - че стюардите го третират твърде сурово:

"Очевидно е, че на мен се гледа по различен начин в сравнение с останалите пилоти, рече Макс пред "Скай спортс". - За едно и също нещо мен ме наказват, а други - не. Трябва да зададете този въпрос на други хора. Платих много глоби към ФИА, колкото за хубава вечеря и вино. Все аз съм виновният, не и някои други хора. Не съм съгласен с наказанията в Джеда. Той (Хамилтън, бел. ред.) ме избута извън пистата, но получи само предупреждение. Защо да се променям, когато на останалите е позволено всичко?"

"Аз съм себе си. Това винаги ми е помагало. Води ме напред и ме доведе до този момент. Развълнуван съм. В неделя трябва да се събудя. Това е всичко. Не мисля за вариант, при който няма да завърша състезанието. Ако се случи, няма да е в контрола ми", каза още той.

Подобна теза застъпи и Люис Хамилтън, който задължително трябва да финишира пред съперника, за да стане световен шампион за рекордния осми път.

"Не си пилея енергията за излишни неща, заяви той. - Тук съм, за да дам най-доброто от себе си. В края на сезона успяхме да обърнем нещата по невероятен начин. Не мислим за неща, които не можем да контролираме. Да се надяваме, че стюардите няма да се намесват, че няма да ги виждаме често. 

Вярвам, че всеки тук е дошъл, за да се състезава и спечели. По правилния начин. Нищо друго не ми минава през главата."

Той допълни, че "всичко било пределно ясно" по повод сблъсъците с Верстапен.

А репликите му по адрес на Верстапен, че е луд?

"Вижте, по време на състезание говорим най-различни неща. Те се случват в напрегнати моменти, когато има адреналин. Това е просто израз. Ние сме автомобилни пилоти и всички сме луди, след като поемаме такива рискове."

Хамилтън завърши с това, че не мисли за осмата титла, с която ще изпревари Михаел Шумахер. Няма да сложи №8 на болида си, там ще продължи да стои 44. Разглежда себе си не като "шампионът", а като човек, който се бори за титлата.